Historisk arkiv

Kommunene har kraftverdier for over 160 milliarder kroner

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Kommunal- og regionaldepartementet

Pressemelding fra Det tekniske beregningsutvalg for kommunal og fylkeskommunal økonomi

Verdien av kommunesektorens egenkapital i kraftsektoren er anslått til over 160 milliarder kroner. Kommunene har ulike strategier for eierskapet i sine kraftselskaper.

Norske kommuner og fylkeskommuner eier verdier for i overkant av 200 milliarder kroner. Det viser en utredning som Econ Pöyry har gjort for Kommunal- og regionaldepartementet og Det tekniske beregningsutvalg for kommunal og fylkeskommunal økonomi. Etter fradrag for gjeld anslås verdien av egenkapitalen til 162 milliarder kroner. Den nominelle avkastning på egenkapitalen siden 2002 har vært på 12,5 prosent årlig, basert på anslaget som Econ Pöyry gjorde i en tilsvarende undersøkelse den gang.

I denne perioden har årlig utbytte og renter på ansvarlige lån ligget i størrelsesorden 3-5 milliarder kroner, som kommunene og fylkeskommunene disponerer fritt til velferdstjenester, næringsutvikling o.l. Utbyttepolitikken i selskapene varierer, avhengig av selskapenes resultater og investeringsplaner. Inntektene fra utbytte vil kunne begrenses noe de neste årene som følge av at investeringene vil øke både innen nett og kraftproduksjon, men forventes likevel å bli betydelige også framover.

Omsetningen av eierandeler har stoppet opp etter at mange kommuner og fylkeskommuner valgte å selge seg ned eller helt ut av kraftsektoren i perioden fram mot 2002. Enkelte kommuner med inntekter fra større salg har prioritert investeringer i infrastruktur og næringsutvikling og nedbetaling av gjeld, mens andre har etablert finansielle investeringsporteføljer med mål om bare å bruke avkastningen av midlene.

Et sammendrag av rapporten er gitt i vårrapporten for 2008 fra Det tekniske beregningsutvalg for kommunal og fylkeskommunal økonomi.

Det tekniske beregningsutvalg for kommunal og fylkeskommunal økonomi er et partssammensatt utvalg for rapportering, statistisk bearbeidelse og faglig vurdering av data som gjelder økonomien i kommunene og fylkeskommunene. Utvalget er blant annet satt sammen medlemmer fra KS, Kommunal- og regionaldepartementet, Finansdepartementet og Statistisk sentralbyrå. Nærmere opplysninger ved utvalgets leder, professor Lars-Erik Borge, NTNU, tlf. 990 04 611/ 73 59 19 41, eller ved utvalgets sekretariat i Kommunal- og regionaldepartementet på tlf. 22 24 72 34/39.