Historisk arkiv

Beskyttelse av europeisk kritisk infrastruktur

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Justis- og beredskapsdepartementet

Regjeringen foreslår å gjennomføre et EU-direktiv som stiller krav til medlemsstatene om å identifisere og utpeke europeisk kritisk infrastruktur.

På bakgrunn av terrorhendelsene i Madrid i 2004 og London i 2005 igangsatte EU et arbeid for å sikre europeisk kritisk infrastruktur. Det viktigste elementet i dette arbeidet er direktiv om identifisering og utpeking av europeisk kritisk infrastruktur og vurdering av behovet for å beskytte den bedre (EPCIP-direktivet).

I statsråd i dag ble det vedtatt et forslag til proposisjon til Stortinget – Prop. 129 L (2011-2012) om endringer i sivilbeskyttelsesloven (gjennomføring av EPCIP-direktivet).

Som en naturlig konsekvens av EUs arbeid med å styrke samarbeidet innenfor det indre marked, er Europas kritiske infrastrukturer blitt stadig sterkere knyttet sammen og gjensidig avhengig av hverandre på tvers av sektorer og landegrenser. Det finnes et visst antall kritiske infrastrukturer som ved driftsforstyrrelser eller ødeleggelse vil kunne få betydelige følger over landegrensene. Formålet med EPCIP-direktivet er å etablere en enhetlig prosedyre for identifisering og utpeking av europeisk kritisk infrastruktur. Og en felles tilnærming til behovet for å bedre beskyttelsen av slik infrastruktur, vil igjen bidra til beskyttelse av befolkningen.

EPCIP-direktivet omfatter i første omgang transport- og energisektoren, men det legges fra EUs side opp til at direktivets virkeområde kan bli utvidet. Det er per i dag ikke identifisert kritisk infrastruktur i Norge eller Norden som oppfyller direktivets krav.