Historisk arkiv

Mer tjenester og bedre økonomi i kommunesektoren

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Kommunal- og regionaldepartementet

Pressemelding fra Det tekniske beregningsutvalg for kommunal og fylkeskommunal økonomi

Sterk inntektsvekst i perioden 2004-2006 har bidratt til høyere aktivitet i kommunesektoren og til å styrke den økonomiske balansen. I 2006 hadde sektoren et driftsresultat på hele 5,5 prosent, samtidig som det var økning i tjenestetilbudet innen barnehage, pleie og omsorg og grunnskolen.

I 2004, 2005 og 2006 var realveksten i kommunesektorens inntekter hhv. 3,7 prosent, 3,9 og 5,0 prosent. Foreløpige kommuneregnskapstall viser at det i 2006 var en sterkere vekst i kommunal sysselsetting og investeringer enn i foregående år. Investeringene økte klart etter to år med nedgang. Sysselsettingen og driftsutgiftene har også økt mer enn i foregående årene, men mindre enn inntektsveksten. Netto driftsresultat for sektoren ble betydelig forbedret fra 3,6 prosent i 2005 til 5,5 prosent i 2006, dvs. i underkant av 15 milliarder kroner. Den uventet høye skatteinngangen mot slutten av året synes å være en viktig årsak til den betydelige økningen i driftsresultatet.

Også i 2006 var det en kraftig vekst i antallet barnehageplasser, og alt i alt fikk 11 600 flere barn plass. I grunnskolen var det en svak økning i det gjennomsnittlige antall lærertimer som gis per elev. Elevtallet i videregående opplæring fortsatte å øke kraftig, fulgt av en noe lavere vekst i lærerårsverk. Innen pleie- og omsorgstjenesten var det en relativt sterk vekst i antall årsverk på 3 900, tilsvarende 3,5 prosent. Antall yngre mottakere av hjemmetjenester (under 67år) har økt betydelig mer enn befolkningsveksten skulle tilsi, mens tjenestetilbudet for de eldre er utvidet i takt med befolkningsveksten.

Som følge av den uvanlig høye skatteinngangen på slutten av året 2006, anslås kommunesektorens samlede inntekter i 2007 å vokse lite i forhold til det faktiske inntektsnivået i 2006. Den demografiske utviklingen med flere eldre over 90 år og flere elever i videregående opplæring vil legge beslag på deler av inntektsveksten. Utvalget har utført beregninger som indikerer at merutgiftene knyttet til den demografiske utviklingen vil utgjøre om lag 1,9 milliarder kroner i 2007. Utvalget mener at sektoren bør ha økonomisk grunnlag til å øke den samlede kommunale og fylkeskommunale tjenesteproduksjonen utover det som følger av den demografiske utviklingen.

Priv. til red.
Det tekniske beregningsutvalg for kommunal og fylkeskommunal økonomi er et partssammensatt utvalg for rapportering, statistisk bearbeidelse og faglig vurdering av data som gjelder økonomien i kommunene og fylkeskommunene. Utvalget er blant annet satt sammen medlemmer fra KS, Kommunal- og regionaldepartementet, Finansdepartementet og Statistisk sentralbyrå. Nærmere opplysninger ved utvalgets leder, forsker Einar Bowitz, ECON, tlf. 92 69 41 36/45 40 50 00, eller ved utvalgets sekretariat i Kommunal- og regionaldepartementet på tlf. 22 24 72 29/34/39.