Historisk arkiv

Berømmer Spania for å fremme likestilling

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Europaportalen

Barne-, likestillings- og inkluderingsminister Audun Lysbakken berømmet det spanske formannskapet for å sette likestilling høyt på agendaen under et møte med den spanske likestillingsministeren nylig.

I forbindelse med sitt besøk i Madrid 9.februar møtte Audun Lysbakken sin spanske kollega Bibiana Aído for å diskutere blant annet likestilling og kjønnsbasert vold. Lysbakken innledet møtet med å berømme den spanske regjeringen for dens arbeid med å fremme kvinners stilling og for å ha likestilling høyt oppe på agendaen nå som Spania har formannskapet i EU. Spesielt når det gjelder bekjempelse av kjønnsbasert vold, er Spania et foregangsland.

Den spanske likestillingsministeren bekreftet under møtet at det spanske formannskapet vil prioritere bekjempelse av kjønnsbasert vold høyt oppe på agendaen, og spanjolene ønsker blant annet å legge frem et forslag om å etablere et observatorium med det formål å samle inn data, utvikle indikatorer og utarbeide sammenlignbar statistikk på europeisk nivå. Videre tar formannskapet sikte på at medlemslandene enes om å innføre en standard beskyttelsesordning på europeisk nivå under det uformelle likestillingsmøte 25.-26-.mars.

Ønsker direktiv om likebehandling velkommen

Under henvisning til EU 2020, EUs nye strategi for økonomisk vekst og sysselsetting, viste Bibiana Aído til at formannskapet også vil prioritere arbeidet med å fremme kvinners posisjon på det europeiske arbeidsmarkedet. I dag har 60 prosent av kvinnene i EU høyere utdanning, noe som ikke reflekteres på arbeidsmarkedet siden en forholdsvis lav andel kvinner innehar lederposisjoner. Spania ønsker også å redusere lønnsgapet mellom kvinner og menn i EU som i dag er på 17 prosent. Spania tar til slutt sikte på å få vedtatt direktivet om likebehandling uansett religion og tro, funksjonsnedsettelse, alder og seksuell orientering under sitt formannskap.

Lysbakken ønsker direktivet om likebehandling velkommen, og understreker viktigheten av at det etableres et felles lovverk mot all form for diskriminering.

Utvekslet erfaring med kvinnekvotering

Lysbakken tok videre opp spørsmålet knyttet til fødselspermisjoner og fremhevet betydningen av å se sammenhengen mellom et velutviklet velferdssystem og kvinners deltakelse på arbeidsmarkedet. Innføringen av sosiale ordninger som sikrer kvinners deltakelse i arbeidslivet vil kunne stimulere økonomien i Europa. Samtidig må man også sikre at menns rettigheter blir ivaretatt. I den forbindelse informerte Lysbakken om regjeringens stortingsmelding om menn, mannsroller og likestilling som ble lagt frem for to år siden.

De to ministrene utvekslet også erfaringer når det gjelder kvinnekvotering og ivaretakelse av kvinneperspektivet på ulike områder. Den spanske likestillingsloven fra 2007 krever at alle lover og forskrifter og det er nedsatt en interdepartemental gruppe som har som mandat å påse at kjønnsdimensjonen blir ivaretatt i ulike deler av forvaltingen. På tross av spanjolenes fokus på likestilling var kvinneandelen i toppstillinger i det spanske næringslivet i 2007 bare på to prosent. I den forbindelses informerte Lysbakken sin spanske kollega om den norske loven om 40 prosent kvinneandel i styrer.

Lysbakken og Aído avtalte å treffes igjen under møtet i FNs kvinnekommisjon i New York i mars, hvor Aído vil holde EUs hovedinnlegg i generaldebatten.

Se også artikkel om Audun Lysbakkens møte med den spanske forbrukerministeren her