Historisk arkiv

Fruktbart samarbeid om likestilling

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Europaportalen

Spania og Portugal ser til norske kommuner når de vil bedre muligheten for å kombinere familie- og arbeidsliv. Gjennom slike samarbeidsprosjekter får Norge satt likestillingstiltak på dagsorden gjennom EØS-midlene.

Spania og Portugal ser til norske kommuner når de vil bedre muligheten for å kombinere familie- og arbeidsliv. Gjennom slike samarbeidsprosjekter får Norge satt likestillingstiltak på dagsorden gjennom EØS-midlene.

Fruktbarhetstallene for Portugal har gått kraftig ned de siste årene. I 2008 ble det født 1,37 barn per fruktbar kvinne. I Spania er tallet 1,46. For å sikre reproduksjon av befolkningen, må samlet fruktbarhetstall være på omtrent 2,1.

I Norge har fruktbarhetstallet for kvinner økt de siste syv årene og tallet er i dag 1,98, noe som er blant de høyeste i Europa. Dette settes ofte i sammenheng med norsk familiepolitikk.

Kan lære av Norge
Kvinneinstituttet i Madrid samarbeider med KS om et prosjekt som skal gjøre det lettere å kombinere privatliv, familieliv og karriere. Spanske og norske myndigheter samarbeider gjennom utveksling av ideer, erfaring og «best practice».

– Dette samarbeidet mellom Spania og Norge kan bli veldig fruktbart, gitt den fremtredende posisjon kvinners frigjøring og likestilling har i Norge, sier Mariano Alvaro Page ved Kvinneinstituttet i Madrid.

Flere spanske kommuner er involvert i prosjektet, og studieturer er planlagt til noen av de norske partnerne som inkluderer Vest-Agder fylkeskommune samt seks kommuner: Bærum, Audnedal, Lindesnes, Mandal, Marnardal og Åseral.

Norske kommuner er partnere
KS er også samarbeidspartner i et tilsvarende prosjekt i Portugal. Prosjektet sammenligner relevant lovgivning i Norge og Portugal. Det er spesielt norske ordninger for foreldre og barn og eldreomsorg som tiltrekker seg oppmerksomhet. Målet er å få til en jevnere fordeling av arbeidsoppgaver mellom menn og kvinner – både hjemme og på jobb. De to prosjektene støttes med til sammen 15 millioner kroner.

Høyt prioritert
Likestilling er ett av tre tverrgående hensyn som alle prosjekter som støttes av EØS-midlene må være i tråd med. Tiltak innen likestilling er høyt prioritert fra norsk side også i programperioden fra 2009 til 2014. Norge ønsker å bidra med utveksling av kunnskap og lovgivning, forskningssamarbeid og kapasitetsbygging i mottakerlandene.