Historisk arkiv

AI-77/09 Instruks om å stille saker i bero

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Arbeids- og inkluderingsdepartementet

Deres ref                                  Vår ref                                Dato
                                               200901628-/MBR                 29.04.2009

 

AI-77/09 Instruks om å stille saker i bero


Arbeids- og inkluderingsdepartementet viser til utlendingsloven § 38 første ledd tredje punktum, som innebærer at departementet kan instruere Utlendingsnemnda (UNE) om prioriteringen av saker.

Departementet ber med dette om at det ikke fattes vedtak i klagesaker etter midlertidig forskrift 24. februar 2005 nr. 165 om irakere som tidligere har hatt midlertidig og begrenset arbeidstillatelse i Norge (MUF-forskriften) §§ 2 og 2a. Tilsvarende gjelder behandlingen av anmodninger om omgjøring etter de samme bestemmelser.

Det presiseres at slik berostillelse ikke skal gjelde eventuelle saker der utlendingen etter Utlendingsdirektoratets endelige behandling av saken verken har fått en tillatelse etter MUF-forskriften § 2 eller en tillatelse i medhold av utlendingsloven § 8 annet ledd, etter å ha søkt tillatelse etter MUF-forskriften § 2.
 
UNE kan videre treffe vedtak i helt spesielle tilfeller der det fremstår som åpenbart at klagen tas til følge/vedtaket blir omgjort etter gjeldende regelverk. UNE trenger likevel ikke gjennomgå sakene aktivt for å identifisere og behandle saker som i tråd med gjeldende regelverk kan ligge an til innvilgelse.

Bakgrunn for instruksen er at departementet for tiden arbeider med en endring av ovenfor nevnte forskrift, som vil innebære at grupper av MUFere vil få anledning til å søke om oppholdstillatelse på nytt, og få sin sak vurdert på nytt med sikte på varig opphold. En slik mulighet vil bli gitt til nordirakere som fikk arbeids- eller oppholdstillatelse etter MUF-forskriften i 2005 og 2006, og som senere ikke har fått tillatelsen fornyet, de som etter søknad etter MUF-forskriften har hatt tillatelse i medhold av utlendingsloven § 8 annet ledd, og som senere ikke har fått tillatelsen fornyet, samt dem som fikk sin sak stilt i bero i 2006 før Utlendingsdirektoratet behandlet saken, og senere ikke har fått en tillatelse.

Forskriftsendringen vil bli sendt på høring så snart som mulig.


Med hilsen


Thor Arne Aass (e.f.)
ekspedisjonssjef

                                                                                  Birgitte Ege
                                                                                  avdelingsdirektør


Kopi:
Utlendingsdirektoratet
Justisdepartementet
Politidirektoratet
Politiets utlendingsenhet
Utenriksdepartementet