Historisk arkiv

Kronprinsparet og Solheim i Ghana

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Utenriksdepartementet

I løpet av tre hektiske dager, skal kronprinsparet og miljø- og utviklingsminister Erik Solheim rette blikket mot Ghanas suksess.

- Vi setter søkelys på alle de positive tingene som skjer i Afrika. Det finnes land som Ghana, med gode og demokratiske styresett. De har institusjoner som fungerer, som er opptatt av å få til en positiv utvikling og har bra framgang med å nå tusenårsmålene sine. Dette er også en viktig bit av den afrikanske historien og realiteten, sier kronprins Haakon.

Solheim lanserte tirsdag den nye avtalen mellom Norge og Ghana om Olje for utvikling. Senere på dagen besøkte han og kronprinsparet den store oljekonferansen Ghana Summit. Solheim la vekt på betydningen av god forvaltning av ressursene, miljøet og oljeinntektene.

– Ghana er et av de mest lovende landene i Afrika. Uansett hvor ille det enn er det som skjer i Elfenbenskysten, så er det nå et unntak. De fleste land i Afrika beveger seg nå framover i en positiv retning, sier Solheim.

Den første dagen i Ghana ble kronprinsparet og Solheim møtt av visepresident John Dramani Mahama. De møtte også FNs team i Ghana og lokale frivillige organisasjoner.

 

- Det er fort gjort å glemme hvor fantastisk det som har skjedd i Ghana er. Her vant opposisjonen, men bare så vidt. De fikk 50,2 prosent av stemmene. Regjeringen sa «Det er greit, vi tapte. Vi kan prøve å komme tilbake igjen neste gang». Å etablere et demokrati som fungerer så bra, er en enorm prestasjon, sier Solheim.

Les mer om Ghana-besøket på Kongehusets nettsider