Historisk arkiv

Statssekretæren besøkte Øvelse Pomor

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Forsvarsdepartementet

I stiv kuling og 2-3 meter høye bølger vest av Lofoten ble statssekretær Roger Ingebrigtsen firt ned på dekket av KNM Fridtjof Nansen fra redningstjenestens Sea King helikopter. Straks etter ble kursen satt for rom sjø og møte med den russiske marinen og Øvelse Pomor.

Det er ikke enkelt å ankomme en fregatt i åpen sjø. Her fires statssekretæren ned fra helikopteret.

Det er ikke enkelt å ankomme en fregatt i åpen sjø. Her fires statssekretæren ned fra helikopteret. (Asgeir Spange Brekke, Forsvarsdepartementet)

For tredje år på rad ble Øvelse Pomor gjennomført i Barentshavet og langs den nordlige delen av norskekysten, i år i tidsrommet 8. til 18. mai. Denne øvelsen mellom den russiske og norske marinen var i utgangspunktet først og fremst en forholdsvis enkel øvelse med hovedvekt på prosedyrer. Etter hvert har den fått flere operative elementer i seg som bordingsoperasjoner, søk og redning, slepeoperasjoner, bistand ved havari, luftvernberedskap og overflatekrigføring.

Statssekretær Roger Ingebrigtsen fikk sammen med kommandør Gunnar Heløe og øvingsleder Lars Saunes en orientering om situasjonen av skipssjef Torfinn Sørensen

Statssekretær Roger Ingebrigtsen fikk sammen med kommandør Gunnar Heløe og øvingsleder Lars Saunes en orientering om situasjonen av skipssjef Torfinn Sørensen (Asgeir Spange Brekke, Forsvarsdepartementet)

-Det er meget viktig at vi kan samarbeide med russerne hvis noe skulle skje i nordområdene, derfor er denne øvelsen høyt prioritert, sier statssekretær Roger Ingebrigtsen.

-Vi har i flere år hatt øvelser sammen med russerne på havet, men vi vil nå også se på muligheten for å gjennomføre øvelser på land for første gang. Erfaringene fra samarbeidet under årets øvelse er viktig å ta med seg over til planleggingen av landøvelsen, sier Ingebrigtsen.

Statssekretær Roger Ingebrigtsen om bord på KNM Fridtjof Nansen med den russiske ubåtjageren Admiral Chabanenko i bakgrunnen

Statssekretær Roger Ingebrigtsen om bord på KNM Fridtjof Nansen med den russiske ubåtjageren Admiral Chabanenko i bakgrunnen (Forsvarsdepartementet)

Statssekretæren fulgte øvelsen fra 15. til 16.mai om bord på KNM Fritjof Nansen. På fregatten ble han satt inn i detaljer rundt øvelsen av øvingsleder Lars Saunes og skipssjef Torfinn Sørensen. Statssekretæren fikk blant annet være med på skyteøvelse og overflygning av F16.

Med på øvelsen fra russisk side var blant annet ubåtjageren Admiral Chabanenko, Helix-helikoptere og Flanker jagerfly. Fra Norge deltok KNM Fridtjof Nansen, kystvaktfartøyet KV Senja, F-16 og Orion overvåkningsfly.

Ubåtjageren Admiral Chabanenko og KNM Fridtjof Nansen ved kai i Bodø

Ubåtjageren Admiral Chabanenko og KNM Fridtjof Nansen ved kai i Bodø (Asgeir Spange Brekke, Forsvarsdepartementet)