Historisk arkiv

Innstendig appell fra statsministeren:

- Senk farten og spar liv

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Statsministerens kontor

- Hver og en av oss kan ta ansvar for å spare liv i sommertrafikken. Sett ned farten, oppfordret statsminister Jens Stoltenberg under en veiåpning i dag.

De to siste årene er antall drepte i trafikken omtrent fordoblet i sommermånedene. I halvparten av alle dødsulykkene på norske veier er for høy fart en medvirkende årsak.

- Vær aktsom i ferietrafikken. Slik kan du bidra til at det skjer færre ulykker, og slik tar du ansvar for eget og andres liv, er statsministerens innstendige appell.

Onsdag åpnet statsministeren og samferdselsministeren over 10 kilometer firefelts motorvei mellom Sky i Vestfold og Langangen i Telemark.

Utbyggingen av E18 i Vestfold til firefelts vei har så langt ført til en reduksjon i antall drepte og hardt skadde på over 85 prosent.

I en periode på åtte år før motorveien ble åpnet i 2001, ble 69 personer drept eller hardt skadet på en 35 kilometer lang veistrekning i nordre Vestfold. I en tilsvarende periode etter ble det registrert 10 drepte eller hardt skadd på samme strekning.

- Ulykkesstatistikken for deler av E18 i Vestfold viser en kraftig reduksjon i antall skadde og drepte. Sikrere veier fører til økt trafikksikkerhet og færre skadde og drepte, sier statsminister Jens Stoltenberg.

Historisk lave tall
Fra 1970 og fram til i fjor er antall drepte i trafikken redusert fra 560 til 169 personer. I samme periode er trafikkvolumet mer enn tredoblet.

- Vi er takknemlige for at utviklingen går i riktig retning. Men hvert liv som går tapt i trafikken er ett for mye. Derfor må vi alle gjøre det vi kan for å unngå stygge ulykker, sier statsministeren.