Historisk arkiv

Bedre sauehold - mindre tap

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Landbruks- og matdepartementet

I juni slippes om lag 2,2 millioner husdyr på utmarksbeite. Regjeringen bevilger, for inneværende- og neste år, 11,5 millioner kroner til det nasjonale beiteprosjektet som skal utvikle et bedre sauehold med mindre tap på utmarksbeite.

I juni slippes om lag 2,2 millioner husdyr på utmarksbeite. Regjeringen bevilger, for inneværende- og neste år, 11,5 millioner kroner til det nasjonale beiteprosjektet som skal utvikle et bedre sauehold med mindre tap på utmarksbeite.

Beiteslipp 2010
I juni slippes om lag 2,2 millioner husdyr på utmarksbeite. Disse høster fôrressurser som tilsvarer grasproduksjonen på over 1 millioner dekar eng. I tillegg til beiting på dyrka og overflatedyrka arealer vår og høst, gjør beitedyra et omfattende kulturlandskapsarbeid. 

Fram til først på 90-tallet lå tapsprosenten av sau og lam på utmarksbeite på omkring 4 prosent. Tapene har senere økt til 6 - 7 prosent per år. Den største enkeltårsaken til dette er områdevise store tap på grunn av rovvilt, men også tap som følge  av økte problemer med beiterelaterte sjukdommer. Dette medfører områdevise utfordringer i forhold til dyrevelferden og andre jordbruksfaglige forutsetninger for forsvarlig drift.

     Sau med lam
Regjeringen bevilger, for inneværende- og neste år, 11,5 millioner kroner til det nasjonale beiteprosjektet som skal utvikle et bedre sauehold med mindre tap på utmarksbeite. Foto: Erlend Hårberg, Samfoto

Elektronisk overvåking
Et nasjonalt beiteprosjektet, med formål å utvikle et bedre sauehold med mindre tap på utmarksbeite, startet i 2009 med budsjett på 5 millioner, videreføres i år med 6,5 millioner og i 2011 med 5 millioner kroner over jordbruksavtalen.

En partssammensatt gruppe har prioritert prosjekter med bruk av elektronisk overvåking (”radiobjeller” og avlesere på saltsteinsplasser) som følges opp med systematisk innhenting av erfaringer. Dette skal danne bedre grunnlag for mer målrettet tilsyn med dyra.

- Det er tidligere  satt i gang en rekke tiltak for å redusere dyretap og dyrelidelser. Tilskuddene som gis nå går til prosjekter som skal  utvikle samarbeidsformer og planverktøy som skal være bedre  tilpasset behovene til de ulike beitelagene rundt om i landet. Støtte til forskning på flåttbårne sjukdommer og alveld er også prioritert, sier landbruks- og matminister Lars Peder Brekk (Sp).

Statens landbruksforvaltning (SLF) skal ta hånd om direktoratsoppgaver for Landbruks- og matdepartementet (LMD).

I juni slippes om lag 2,2 millioner husdyr på utmarksbeite. Regjeringen bevilger, for inneværende- og neste år, 11,5 millioner kroner til det nasjonale beiteprosjektet som skal utvikle et bedre sauehold med mindre tap på utmarksbeite.