Historisk arkiv

Den internasjonale melkeproduksjonen øker

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Landbruks- og matdepartementet

Melkeproduksjonen går opp i EU og USA. Oste- og smørprisene synes å stabilisere seg, mens prisene på melkepulver har gått noe ned de siste ukene. Fremover kan det bli mer press på prisene, og man kan vente seg noe prisnedgang i det internasjonale markedet.

Melkeproduksjonen i EU har økt det siste året, og for noen land har den nådd sitt høyeste på tre år. Smørmarkedet er preget av god etterspørsel og prisene har steget betydelig de siste ukene. Osteprisene har også hatt vekst i 2011. På grunn av strammere tilgang til melkeprodukter har markedet presset prisene opp etter nyttår. Økt etterspørsel for å dekke behov de kommende månedene har også bidratt til økte priser.

       

Meieriprodukter - melk, ost og yoghurt
Melkeproduksjonen går opp i EU og USA. Foto: Kine Osan, melk.no

Nervøst marked
Dette har gitt et nervøst marked, særlig på grunn av prisstigningen påmelkepulver. Siden siste uken i februar har prisene på melkepulver igjen gått noe ned, mens prisene på smør og ost har stabilisert seg på relativt høye priser. Markedet i EU er nå preget av at kjøpere ser an prisutviklingen og venter med å gjøre store innkjøp.

Forsidebilde: Melk i galss. Foto: Dag Røttereng, Samfoto