Historisk arkiv

Granskingsutvalg overleverte rapport til Samferdselsdepartementet

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Samferdselsdepartementet

Samferdselsminister Marit Arnstad mottok torsdag 27. september granskingsrapporten om Luftfartstilsynets praksis ved godkjenning av systemer for merking av luftfartshindre.

Samferdselsminister Marit Arnstad mottok torsdag 27. september granskingsrapporten om Luftfartstilsynets praksis ved godkjenning av systemer for merking av luftfartshindre. 

Det var granskingsutvalgets leder, Christoffer C. Eriksen som overleverte rapporten til samferdselsministeren.

- Vi skal nå ha en grundig gjennomgang av rapporten og vurdere hvordan vi kan følge opp utvalgets konklusjoner, sier samferdselsminister Marit Arnstad.

Samferdselsminister Marit Arnstad, leder for utvalget Christoffer C. Eriksen, utvalgsmedlemmene Kathrine Roede og Josef Noll

Hovedkonklusjoner i rapporten
Granskingsutvalget har undersøkt om det har vært relasjoner i kraft av vennskapelige eller kollegiale bånd, og om det er oppstått relasjoner som følge av overføringer av fordeler til tjenestemenn i Luftfartstilsynet. Undersøkelser utvalget har utført har ikke avdekket noen relasjoner mellom selskapet OCAS og Luftfartstilsynet som reiser tvil om habiliteten til ansatte i Luftfartstilsynet som har deltatt i behandlingen av saker som berører selskapene Protura/Cordina eller OCAS. Det er heller ikke avdekket noen overføringer av fordeler til tjenestemenn i Luftfartstilsynet.

Granskingsutvalget har ikke avdekket kritikkverdige forhold ved den måten Luftfarts-tilsynet har utøvet sin myndighet på. Det er ikke funnet dokumentasjon som tilsier at Luftfartstilsynet har tatt utenforliggende hensyn eller forskjellsbehandlet OCAS eller Protura/Cordina på usaklig måte.

Når det gjelder saksbehandling og myndighetsutøvelse i Luftfartstilsynet, så peker granskingsutvalget på en rekke svakheter. 

- Vi må komme tilbake til hvordan vi konkret følger opp anbefalingene fra granskingsutvalget, sier Arnstad.

Bakgrunn for granskingsutvalg
Stortingets kontroll- og konstitusjonskomité gjennomførte høsten 2010 en høring om Forsvarets bruk av midler under NOBLE - Norwegian Battle Lab & Experimentation. NOBLE er en fellesavdeling som organisatorisk er underlagt sjefen ved Fellesoperativt hovedkvarter i Stavanger, og driver forskning for å utvikle løsninger og produkter som moderniserer Forsvaret. Bakgrunnen for at komiteen åpnet sak var flere artikler i Dagens Næringsliv som omtalte at Forsvaret gjennom NOBLE hadde inngått flere avtaler med OCAS om utvikling av et system for varsling av luftfartshinder.

Under høringen i Stortinget ble det stilt spørsmål om det har vært uheldige bindinger mellom Luftfartstilsynet og OCAS til skade for et konkurrerende selskap, Protura/Cordina. Kontroll- og konstitusjonskomiteen ba på denne bakgrunn Samferdselsdepartementet om å granske forholdet mellom Luftfartstilsynet, OCAS og Protura/Cordina på egnet vis.

Samferdselsdepartementets oppfølging
Samferdselsdepartementet nedsatte i desember 2011 et utvalg under ledelse av Christoffer C. Eriksen med mandat til å granske Luftfartstilsynets forvaltningspraksis i relasjon til godkjennelse av systemer for merking av luftfartshindre. Utvalget ble bedt om å ta stilling til om Luftfartstilsynets har handlet i samsvar med forskrifter, departementets instruks og andre rettslige rammer for Luftfartstilsynets virksomhet. I tillegg har utvalget klarlagt relasjoner mellom aktuelle ansatte i Luftfartstilsynet og de involverte i de selskapene som har søkt godkjennelse av systemer for merking av luftfartshindre (OCAS og Protura/Cordina) for å fastslå om det har vært noen uheldige bindinger som kan ha påvirket forvaltningsavgjørelsene.

Utvalget har bestått av
- Christoffer C. Eriksen, postdoktor ved Institutt for offentlig rett, Universitetet i Oslo (leder)
- Josef Noll, professor ved Universitetet i Oslo (utvalgsmedlem)
- Kathrine Roede, flyger (utvalgsmedlem)
- Markus Jerkø, universitetsstipendiat ved Universitetet i Oslo (sekretær)

Flere opplysninger

Granskingsutvalgets rapport.

Samferdselsdepartementets mandag for utvalget.


Pressemelding om granskingsutvalg.

Pressemelding om medlem som trekker seg fra granskingsutvalg.

Pressemelding om nytt medlem i granskingsutvalg.