Historisk arkiv

Utvidet forsøksperiode med moderat kvotering

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Fornyings-, administrasjons- og kirkedepartementet

Regjeringen har bedt 13 statlige virksomheter om å sette i gang en ny prøveperiode med moderat kvotering av ikke-vestlige innvandrere. På et oppstartsmøte med representanter for virksomhetene 11. januar gjorde statsrådene Rigmor Aasrud og Audun Lysbakken det klart at det nå er nødvendig å skjerpe kravene. Den første prøveperioden ga ikke de resultater man hadde håpet.

I den første prøveperioden med moderat kvotering kunne virksomheten kvotere. Det vil si at når to søkere var tilnærmet likt kvalifisert, kunne de ansette den som hadde ikke-vestlig bakgrunn. Evalueringen av det første forsøket viste at kvotering ble lite brukt og at det delvis ikke var godt forankret i ledelse og personalrutiner.
En del av virksomhetene oppfattet virkemidlet som lite egnet. De mente blant annet at de sjelden hadde søkere med ikke-vestlig bakgrunn som var tilnærmet like gode som den beste søkeren. Men de som har brukt kvotering har brukt det flere ganger, og det har ført til økt bevissthet om mangfold i rekrutteringsarbeidet. Det tar tid å gjennomføre endringer.

I den utvidete prøveperioden skal virksomhetene kvotere når to søkere er tilnærmet likt kvalifisert.

Behovet for nye tiltak for å integrere disse innvandrerne i arbeidslivet ble understreket av en ny undersøkelse Lysbakken kunne vise til. Her kommer det fram at innvandrere har 25 % større sjanse for å bli diskriminert enn etniske nordmenn. Undersøkelsen viste at det står vesentlig bedre til i offentlig sektor enn i privat sektor. Aasrud la vekt på at staten lenge har arbeidet målrettet med å redusere diskriminering og styrke mangfoldet.

- Dette arbeidet bringer oss stadig framover. Gjennomsnittlig innvandrerandel i staten er 8 %, men det er store variasjoner mellom sektorene. Vi må derfor fortsatt arbeide målrettet og prøve ut nye arbeidsformer, sa Aasrud. - Vi har fått noen svar etter den første runden, men trenger mer erfaring og kunnskap om bruken av dette virkemidlet. En prøveperiode på to år ser ut til å ha vært for kort til både implementering og evaluering av ordningen, mente Aasrud.