Historisk arkiv

Åpningstale Gladmatfestivalen

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Fiskeri- og kystdepartementet

Stavanger, 20. juli 2011

Kjære alle sammen! Kjære matglade festivaldeltakere.

Det er kjekt å få være i Stavanger i dag, og det er en glede å få lov til å åpne Gladmatfestival!

At god mat kan spre glede, er denne festivalen et levende eksempel på. Det er Norges største matfestival, der hele 250.000 besøkende forventes å komme for å oppleve nye smaker, spennende kombinasjoner, fantastiske råvarer og selvsagt god stemning. For et godt måltid er mer enn god mat, det er også godt samvær.

Jeg er glad for at vi har Gladmatmatfestivalen. Ikke bare fordi jeg - som dere - ser fram til maten, men fordi den viser oss både bredden og kvaliteten i norske råvarer og norsk mat.

Og så inspirerer den oss. Dette er virkelig en anledning til å la seg overraske av nye smaker, glede seg over kokkekunst, og føle stolthet over kvaliteten i norsk mat og matkultur.

Det er ikke uten grunn at Gladmat er en matfestival det går gjetord om i hele landet.

At det er i Stavanger Gladmatfestivalen finner sted, er heller ikke tilfeldig.

Mange fylker vil kalle seg matfylker.

Men Matfylket Rogaland er virkelig et foregangsfylke når det gjelder å arbeide med matproduksjon og gastronomi. Her er mye kompetanse samlet, for eksempel i Måltidets hus. Stavanger og Rogaland har gått foran når det gjelder å løfte norsk matkultur.

Som sjømatminister vil jeg si rett ut til dere; Dette engasjementet er et eksempel til etterfølgelse. Fortsett å glede og å inspirere oss!

Jeg er glad for at Gladmatfestivalen i år har en egen satsing på sjømat.

Og vi har med glede bevilget 200 000 kr til denne satsingen, samt en million kroner til videreutvikling av årets store matgalla, noe dere alle vil stifte bekjentskap med på TV-skjermene i løpet av høsten: Det Norske Måltid.

Regjeringas mål er svært ambisiøst: Norge skal være verdens fremste sjømatnasjon. Dette kan vi bare lykkes med hvis vi som bor i Norge er stolte ambassadører for norsk sjømat.

Men det har vi da også all mulig grunn til å være. Hvis du reiser langs kysten vil du se et mangfold av tradisjoner og retter med norsk sjømat. Det kan gi fantastiske opplevelser.

Historien om kysten er jo også historien om fisken. Men det er en historie som ikke er gammeldags, den er i høyeste grad moderne.

Fisken som trekkes opp fra våre kalde, klare farvann har kvalitet i verdenstoppen, og sjømat har erobret verden. Hver dag serveres det 37 millioner måltider norsk sjømat på bord verden over. Ikke hvert år, ikke hver måned: 37 millioner måltider – hver dag!

Det gjør Norge til en stormakt på sjømat. Vi er faktisk verdens nest største sjømateksportør. Bare Kina med sine 1,3 milliarder innbyggere er større enn oss.

Men vår ambisjon må være at akkurat som vi er en stormakt på eksport, skal vi være det på hva som serveres på våre bord, og hvordan den serveres. Vi bør rett og slett være en stormakt også på matkultur.

Det er viktig for det norske kjøkken – som har et hav av muligheter, bokstavelige talt, å velge i når de skal finne gode råvarer.

Det er viktig for helse. Et kosthold med fisk gjør deg friskere.

Og det starter med barna. Barn og unge spiser for lite sjømat. Det er mange foreldre som tror at barna ikke liker fisk.
Da vil jeg oppfordre dere til å la dem dra ut på årets nyvinning her på Gladmatfestivalen: Gladmatøya, og få pirre nysgjerrigheten sin gjennom å se og smake på det de får fram fra havets skattekiste der ute. At barn ikke liker fisk er en nemlig en myte, som vi foreldre nok ofte bygger opp under.

Matkultur er også viktig for reiselivet. Turistene forventer, og bør få, gode matopplevelser når de kommer hit til oss. Jeg ønsker meg mer god sjømat i butikkene, i kioskene og på spisesteder langs kysten og veien.


Til slutt:
Når denne festivalen vil spre matglede, så kan de gjøre det med viteskapelig belegg. En rekke studier viser nemlig at personer som spiser mye fisk, har en lavere risiko for å utvikle depresjoner. Særlig hvis menyen består av arter med det sunne fiskefettet omega 3, for eksempel laks, sild og makrell.

Til og med forskerne, og ikke bare ivrige festivalarrangører, har slått det fast; fisk er gladmat! Så hvis du vil spise deg både mett og glad, bør du snarest mulig handle fra nærmeste fiskedisk.

Jeg vil si til arrangørene av Gladmatfestivalen at jeg håper dere fortsetter å utdanne og inspirere oss til glade matentusiaster. Takk for innsatsen deres.

Til alle dere andre vil jeg si at her er det lov å la seg friste. Det er lov å la seg inspirere, og det er lov å glede seg over god mat og trivelig selskap.

Kjære matvenner:

Nyt dagen, nyt festivalen, og ikke minst; nyt maten!

Med dette erklærer jeg årets Gladmatfestival for åpnet.