Historisk arkiv

Framtidas omsorgsutfordringer - Ny stortingsmelding

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Helse- og omsorgsdepartementet

- Vi varsler nå et nytt investeringstilskudd til bygging av sykehjem og omsorgsboliger. Tilskuddet skal sikre et trygt bo- og omsorgstilbud for eldre og omsorgstrengende. Det sa statsminister Jens Stoltenberg da regjeringen i dag la fram stortingsmeldingen "Mestring, muligheter og mening - framtidas omsorgsutfordringer".

Pressemelding

Nr.: 55
Dato: 22.09.06

FRAMTIDAS OMSORGSUTFORDRINGER – ØKT SATSING PÅ KVALITET OG NYTT INVESTERINGSTILSKUDD

- Vi varsler nå et nytt investeringstilskudd til bygging av sykehjem og omsorgsboliger. Tilskuddet skal sikre et trygt bo- og omsorgstilbud for eldre og omsorgstrengende. Det sa statsminister Jens Stoltenberg da regjeringen i dag la frem stortingsmeldingen "Mestring, muligheter og mening - framtidas omsorgsutfordringer". 



- Regjeringen vil sikre gode offentlige tjenester for alle eldre og omsorgstrengende og denne stortingemeldingen bidrar til å oppfylle et av de viktigste løftene fra valgkampen og Soria Moria-erklæringen om økt kvalitet i omsorgstjenestene til eldre.

- Tallet på antall eldre øker, samtidig har kommunene ansvar for stadig flere yngre med omfattende hjelpebehov. Dette er utfordringene vi skal møte sammen, fortsatte statsministeren.

- Samfunnet står overfor krevende omsorgsutfordringer de neste tiårene. De må først og fremst løses gjennom offentlig ansvar og innsats som involverer de fleste samfunnssektorer, og ved å videreutvikle partnerskapet med familie og lokalsamfunn. Regjeringen vil føre en politikk som bygger på fellesskapsløsninger og ønsker ikke en kommersialisering av omsorgstjenestene, sier helse- og omsorgsminister Sylvia Brustad.

Omsorgsutfordringene

Tallet på eldre over 80 år fordobles de neste 35 årene. Den sterkeste tilveksten skjer fra rundt 2020. Framtidas brukere vil både bestå av nye generasjoner eldre og langt flere yngre tjenestemottakere, som alle vil kreve et mer mangfoldig tjenestetilbud. Samtidig vil mange av framtidas eldre både være mer ressurssterke og ha bedre helse enn dagens eldre.

- Stortingsmeldingen viser at det er behov for en bedre medisinsk og tverrfaglig oppfølging av omsorgstjenestens brukere, og et sterkere fokus på dagligliv, måltider, aktivitet, sosiale og kulturelle forhold, sier helse- og omsorgsminister Sylvia Brustad.

Omsorgsplan 2015

For å møte framtidas omsorgsutfordringer har regjeringen utformet fem langsiktige strategier og en omsorgsplan med konkrete tiltak fram til 2015. De viktigste innsatsområdene er:

  • Kapasitetsvekst og kompetanseheving
  • Samhandling og medisinsk oppfølging
  • Planlegging, forskning og kvalitetsutvikling
  • Aktiv omsorg med vekt på kultur og sosiale forhold
  • Partnerskap med familie og lokalsamfunn

Regjeringen og KS har denne uken inngått en ny avtale om kvalitetsutvikling av helse- og omsorgstjenesten som viser at partene har felles målsettinger og kan stå sammen om hovedstrategiene for utviklingen av framtidas omsorgstjeneste (klikk her for å se avtalen).

Omsorgsplan 2015 inneholder blant annet følgende tiltak og delplaner:

- Nytt investeringstilskudd

Regjeringen varsler et nytt investeringstilskudd til sykehjem og omsorgsboliger. Tilskuddet vil legge til rette for langsiktig planlegging og investering i den kommunale omsorgstjenesten. Tilskuddet skal gi flere korttidsplasser i sykehjem, samt sikre et trygt bo- og omsorgstilbud både for eldre og yngre mennesker med nedsatt funksjonsevne som har behov for omfattende tjenester både i sykehjem og omsorgsboliger.

- 10 000 nye årsverk med helse- og sosialutdanning

Gjennom å styrke kommuneøkonomien legger regjeringen til rette for 10 000 nye årsverk i den kommunale omsorgstjenesten innen utgangen av 2009. Basert på dagens utdanningskapasitet mener departementet det ligger til rette for at årsverkene i hovedsak kan dekkes av fagutdannet personell, slik at det høye tallet på ansatte uten fagutdanning kan reduseres. 10.000 nye årsverk i omsorgstjenesten gir mulighet for:

  • styrket demensomsorg
  • bedre legedekning
  • mer omsorg i omsorgsboligene
  • sterkere vekt på kultur, aktivitet og sosiale tiltak
  • utbygging av dagtilbud og eldresentra

- Kompetanseløftet 2015

Kompetanseløftet 2015 har som mål å skaffe tilstrekkelig personell og nødvendig fagkompetanse til den kommunale omsorgstjenesten. I handlingsprogrammet for den første fireårsperioden vil det bli lagt vekt på:

  • Tilstrekkelige læreplasser for helsefagarbeidere
  • Økt andel med høyere utdanning
  • Styrket videre- og etterutdanning
  • Kvalifisering av personell
  • Ledelsessatsningen ”Flink med folk i første rekke”
  • Undervisningssykehjem og lindrende behandling
  • Samarbeid om etikk



- Økt vekt på aktivitet

Regjeringen vil legge vekt på kultur, aktivitet og trivsel som helt sentrale og grunnleggende elementer i en helhetlig omsorgstjeneste, ved blant annet å

  • tydeliggjøre kommunenes ansvar for sosiale tiltak
  • etablerere ”Den kulturelle spaserstokken”
  • fokusere på mat og måltider som en viktig del av omsorgstjenesten
  • bidra til større tverrfaglig bredde blant de ansatte i sektoren
  • fortsatt utbygging av frivillighetsentraler, eldresentra og forebyggende tiltak

- Nasjonal standard for legetjeneste i sykehjem

Det er nødvendig med en felles innsats fra kommunale og statlige myndigheter for å bedre legetjenesten, slik KS og regjeringen er blitt enige om i kvalitetsavtalen for helse- og omsorgstjenesten. Regjeringen mener det er behov for å øke innsatsen av legeårsverk med minst 50 prosent fram til 2010. I tillegg varsles det nå et introduksjonstilskudd til kommuner som knytter sine sykehjem til NOKLUS.

- Demensplan 2015

En helhetlig plan for en styrket demensomsorg skal spesielt vektlegge tiltak som kan gis før det blir aktuelt med et heldøgnstilbud og sette fokus på å lette pårørendes omsorgsbyrde. Det tas sikte på å presentere en helhetlig plan i løpet av 2007. I første omgang presenteres konkrete tiltak som skal iverksettes i 2007:

  • Gode modeller for dagtilbud til personer med demens
  • Utredning og diagnostisering av demens
  • Tilbud om pårørendeskoler og samtalegrupper
  • Interaktiv erfaringsbank
  • Ny opplæringspakke for demens

- Omsorgsforskning

Regjeringen vil styrke forsknings- og utviklingsarbeidet knyttet til omsorgstjenestene og eldres helse og levekår, med spesielt vekt på demens. Dette skal skje gjennom etablering av regionale FoU-sentre for omsorgsforskning, og en gradvis opptrapping av forskningsmidler. Det er et mål å styrke den praksisnære omsorgsforskningen og at dette skal skje i et nært samspill med kommunene. Satsingen på forskning skjer i samarbeid med Norsk pensjonistforbund.

For en nærmere beskrivelse av tiltakene vises det til kapittel 3 Omsorgsplan 2015 i stortingsmeldingen.

Les stortingsmeldingen her

Se PPT-presentasjon av stortingsmeldingen her

Mer om omsorgsplanen på Regjeringen.no