Historisk arkiv

Endringer i id-kortforskriften for bygg- og anleggsbransjen

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Arbeidsdepartementet

Fra 1. juli må alle bemanningsforetak som leier ut arbeidskraft til bygg- og anleggsbransjen være registrert i Arbeidstilsynets register over bemanningsforetak for å kunne få id-kort til sine ansatte.


Det er et økende problem at ugyldige id-kort er i omløp.

– Dette vil gi et bidrag til mer effektiv regulering av bemanningsforetakene, sier statssekretær Jan-Erik Støstad.

Arbeidsdepartementet fastsatte 3. mai endringer i forskrift 30. mars 2007 om identitetskort (id-kort) på bygg- og anleggsplasser.

Endringene gjennomføres i hovedsak for å sikre at id-kortordningen er i overensstemmelse med personvernlovgivningen. Enkelte andre endringer gjennomføres på grunnlag av Arbeidstilsynets erfaringer med ordningen.

Arbeidstilsynets tilsynserfaringer viser blant annet at det er et økende problem at ugyldige id-kort er i omløp. Det er derfor fastsatt en hjemmel for tilsynsmyndighetene til å inndra id-kort som er utløpt på dato eller kort som ikke er innlevert etter opphør av arbeidsforholdet.

Etter forslag fra Finansdepartementet er det innført en adgang for skattemyndighetene til å kreve at arbeidstakerne fremviser id-kort. Formålet er å bidra til å effektivisere skattemyndighetenes kontroller med at skatteyterne oppfyller sine forpliktelser etter skatte- og avgiftslovgivningen.

For øvrig er det fastsatt enkelte endringer av regelteknisk karakter.

Endringene trer i kraft 1. juni 2011, med unntak av kravet om oppfylt registreringsplikt for bemanningsforetak som gjelder fra 1. juli 2011.

Les endringsforskriften her