Historisk arkiv

–Lett å velge rett i renhold

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Arbeidsdepartementet

–Den nye godkjenningsordningen med ID-kort gir oss bedre muligheter til å rydde opp i renholdsbransjen, og det bør bli lett for de som kjøper renholdstjenester å velge rett, sa statssekretær Jan-Erik Støstad da han klippet snora på det nye kontoret for godkjenningsordningen i Drammen, 3. september.

Godkjennes av Arbeidstilsynet

Fra og med 1. september skal alle renholdsfirma i Norge godkjennes av Arbeidstilsynet for å drive lovlig. De ansatte skal ha ID-kort. Det vil være forbudt å kjøpe renholdstjenester fra virksomheter som ikke er godkjent og registrert i Arbeidstilsynets register, som er tilgjengelig på nett. Godkjenningsordningen administreres av Arbeidstilsynet i Drammen.

Problemer med renholdsbransjen er ikke av ny dato. Mange har forsøkt å rydde opp.

–Når utsiktene til å lykkes nå er gode, er det både fordi partene i arbeidslivet er tungt inne og fordi godkjenningsordningen med ID-kort er ett av flere initiativer i et større bransjeprogram over flere år, sa Støstad.

Lover godt

I løpet av ordningens første virkedag har Arbeidstilsynet allerede mottatt 69 søknader om godkjenning.

–Dette lover godt. Vi må regne med en innkjøringsfase i høst hvor virksomhetene er i en søkeprosess, men kjøpere av renholdstjenester kan gjerne allerede nå sjekke om virksomheter de kjøper tjenester hos, har startet søkeprosessen, oppfordret statssekretæren.

Fra 1. desember trer sanksjonsreglene i forskriften i kraft. Arbeidstilsynet vil føre tilsyn med at reglene overholdes og eventuelt ilegge sanksjoner. Sanksjonene kan ilegges både renholdsvirksomhet og tjenestekjøpere.

Mer informasjon

For mer informasjon om godkjenningsordningen i renholdsbransjen, se Arbeidstilsynets nettsider: www.arbeidstilsynet.no/renhold/godkjenning