Historisk arkiv

Tiltakspakken for vikarer trer i kraft fra nyttår

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Arbeidsdepartementet

22. juni. Det betyr at tiltakspakken trer i kraft fra 1. januar 2013. Solidaransvar trer i kraft fra 1. juli 2013. Vikarbyråansatte får med dette like gode lønns- og arbeidsvilkår når de er innleid som om de er ansatt hos innleier.

Tiltakspakken knyttet til vikarbyrådirektivet er nå vedtatt av Stortinget og ble sanksjonert i statsråd 22. juni. Det betyr at tiltakspakken trer i kraft fra 1. januar 2013. Solidaransvar trer i kraft fra 1. juli 2013. Vikarbyråansatte får med dette like gode lønns- og arbeidsvilkår når de er innleid som om de er ansatt hos innleier.

–Jeg har vært opptatt av å få tiltakspakken for vikarer på plass raskt. Tiltakspakken følger opp likebehandlingsprinsippet for vikarbyråansatte og sikrer at dette blir effektivt. Fast ansettelse skal fortsatt være hovedregelen i norsk arbeidsliv, sier arbeidsminister Hanne Bjurstrøm.

Innføring av likebehandlingsprinsippet i vikarbyrådirektivet vil for øvrig innebære at de innleide vil ha krav på mer enn minstelønnssatsene i allmenngjøringsforskrifter der disse gjelder, fordi de skal lønnes som om de hadde vært ansatt hos innleier. Likebehandlingsprinsippet vil innebære bedre vilkår for de innleide og mindre lønnsomhet for vikarbyråene.

 Tiltakene:

  • Innleievirksomheten får solidaransvar for vikarbyråets plikt til å dekke lønn og annen godtgjøring etter likebehandlingsprinsippet.  
  • Vikarbyrået får plikt til å opplyse sine ansatte om grunnlaget for lønnsfastsettelsen.
  • Vikarbyrået får plikt til å opplyse innleievirksomheten om de vilkår som avtales mellom vikarbyrået og den som leies ut.
  • De tillitsvalgte hos innleier får innsynsrett i den innleides lønns- og arbeidsvilkår.
  • Innleievirksomheten får opplysningsplikt overfor vikarbyrået om de opplysninger som er nødvendig for at vikarbyrået skal kunne ivareta kravet om likebehandling.  
  • Ny bestemmelse i arbeidsmiljøloven som klargjør at innleievirksomheten, i tillegg til vikarbyrået, har ansvar for å påse at arbeidstidsreglene overholdes.
  • Lovfestet drøftingsplikt for innleievirksomheten med de tillitsvalgte om bruk av innleie. Arbeidstilsynet skal håndheve drøftingsplikten.

Andre tiltak:

  • Spørsmålet om kollektiv søksmålsrett for tillitsvalgte skal vurderes med oppstart i første halvår 2012.
  • Bemanningsregisteret, som ble innført i 2009, evalueres i 2012.