Historisk arkiv

Lovendringer for bedre sykefraværsoppfølging på høring

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Arbeidsdepartementet

-Lovendringer i arbeidsmiljøloven og folketrygdloven er utformet for å sikre en bedre og mer effektiv sykefraværsoppfølging, med vekt på tidligere og tettere oppfølging av den sykmeldte og reelle sanksjonsmuligheter overfor aktørene, sier arbeidsminister Hanne Bjurstrøm.

Arbeidsdepartementet sender lovforslaget på høring 1. juli. I forbindelse med inngåelse av ny IA-avtale med tilhørende protokoll ble regjeringen og partene i arbeidslivet i februar i år enige om flere tiltak som skulle sikre raskere og bedre oppfølging av sykmeldte. Partene var også enige om behovet for en gjennomgang av sanksjonene overfor aktørene ved brudd på lovbestemte oppgaver i sykefraværsoppfølgingen. Tiltakene fordrer flere endringer i arbeidsmiljøloven og folketrygdloven.

Noen av forslagene som sendes på høring:

  • Oppfølgingsplaner skal utarbeides av arbeidsgiver og arbeidstaker senest innen fire uker.
  • Arbeidsgiver skal sende planen til sykmelder når den er utarbeidet, senest etter fire uker.
  • Sykmelder skal delta i dialogmøte 1 med mindre arbeidstaker ikke ønsker det, eller det ikke anses hensiktsmessig.
  • Dialogmøte 1 skal avholdes senest innen sju uker.
  • Ordningen med aktiv sykmelding avvikles.

Høringsnotatet gjennomgår reglene for sanksjoner overfor arbeidsgiver, arbeidstaker og lege (sykmelder) i forbindelse med arbeidstakers sykdom. -

Hensikten med forslagene er ikke sanksjoner i seg selv, men å stimulere til en langt bedre oppfølgingskultur i sykefraværsarbeidet, sier arbeidsministeren. Forslagene til sanksjoner tar hensyn til ulikheter i de forskjellige aktørenes roller, oppgaver og ansvar. Dette gjelder både sanksjonsprosessen og nivået på kontrolltiltakene.

Sanksjoner Forslagene i høringsnotatet
Arbeidstaker Viderefører dagens sanksjoner, men klargjør pliktene.

Arbeidsgiver
Oppfølgingsplan

Dialogmøte 1

Dialogmøte 2


Manglende utarbeiding av plan innen lovbestemt frist, gebyr
5 000 kroner.
Manglende avholdt dialogmøte 1 innen lovbestemt frist, gebyr
5 000 kroner.
Dersom plan fortsatt ikke er utarbeidet eller dialogmøte 1 ikke er avholdt innen dialogmøte 2, ilegges tilleggsgebyr på 10 000 kroner for hver av unnlatelsene, deretter tvangsmulkt. Mulkten skal utgjøre seks promille av grunnbeløpet for hver dag fram til planen utleveres eller arbeidsgiver møter til dialogmøte i regi av NAV.

Sykmleder/lege
Oppfølgingsmøte
Dialogmøte 1
Dialogmøte 2


Ingen plikt ved utarbeidelsen av oppfølgingsplanen.
Kan ilegges oppmøteplikt for dialogmøte 1 som i dag.
Kan ilegges oppmøteplikt for dialogmøte 2 og ev. 3.

Ny sanksjonsbestemmelse innføres i tre trinn: a) sykmelder som ikke møter opp til dialogmøtene kan fratas retten til refusjon for utfylling av sykmeldingsblankett i 14 dager (dvs. 14 kroner per blankett, i snitt 200 kroner i tap for en allmennlege). b) sykmelder som i minst tre perioder i løpet av det siste kalenderår er fratatt refusjon for utfylling av sykmeldingsblankett, kan ilegges et gebyr på 10 000 kroner. c) sykmelder som er ilagt sanksjoner etter bokstav a) og b) og som fortsatt ikke overholder de lovbestemte pliktene, kan i opptil ett år utelukkes fra å utstede legeerklæringer som grunnlag for ytelser fra folketrygden.

Høringsfristen er satt til 1. oktober. I tråd med Protokollen skal de endelige lovendringene tre i kraft fra 1. juli 2011. Høringsnotatet kan du lese her. Mer informasjon om organisering og oppfølging av IA-samarbeidet finnes på: www.regjeringen.no/ia