Historisk arkiv

Midlertidig tilpasning av sjømanns- og fiskerpensjon

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Arbeidsdepartementet

Arbeidsdepartementet sender i dag på høring forslag til midlertidige tilpasninger i tidligpensjonsordningene for sjømenn og fiskere til ny fleksibel alderspensjon i folketrygden fra 1. januar 2011.

Fra 1. januar 2011 trer de nye reglene for fleksibel alderspensjon i folketrygden i kraft. Det blir blant annet adgang til å ta ut alderspensjon fra 62 år. I tillegg innføres såkalt levealdersjustering, som innebærer at man må arbeide noe lenger for samme pensjon når levealderen i befolkningen øker. Pensjoner under utbetaling skal reguleres med lønnsveksten fratrukket 0,75 prosent, noe som antas å tilsvare gjennomsnittet av lønns- og prisveksten framover.   

Endringene i folketrygdens alderspensjon forutsetter tilpasninger i de lovbestemte førtidspensjonsordningene for sjømenn og fiskere, som i dag yter pensjon fra 60 til 67 år. Det foreslås at sjømannspensjon og fiskerpensjon skal kunne ytes fullt ut ved siden av alderspensjon fra folketrygden uten samordning. Videre foreslås det at sjømannspensjon og fiskerpensjon under utbetaling skal reguleres på samme måte som alderspensjonen i folketrygden. Det foreslås ikke å innføre levealdersjustering i pensjonsordningene for sjømenn og fiskere.

I samarbeid med redernes, sjømennenes og fiskernes organisasjoner vil departementet igangsette en større gjennomgang av de to tidligpensjonsordningene for sjømenn og fiskere, med sikte på å finne fram til en varig løsning tilpasset de grunnleggende prinsippene i pensjonsreformen.

 Les høringsnotatet her