Historisk arkiv

Fortsatt markant reduksjon i sykefraværet

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Arbeidsdepartementet

– Gjennom hele 2010 har vi sett en nedgang i sykefraværet. Nå er det avgjørende at alle parter fortsetter og intensiverer innsatsen med sikte på å nå sykefraværsmålet i IA-avtalen, sier arbeidsminister Hanne Bjurstrøm.

Sykefraværet er redusert med 7,5 prosent fra fjerde kvartal 2009 til fjerde kvartal i 2010. I fjerde kvartal 2010 var sykefraværet 7,0 prosent mot 7,6 prosent i fjerde kvartal 2009. Reduksjonen i sykefraværet må ses i sammenheng med at det i 2009 var mange tilfeller av svineinfluensa. Videre har lengden på sykmeldinger i gjennomsnitt gått ned med tre dager. Sykefraværet er nå nede på 2008-nivå, og vi har snudd den negative utviklingen vi så i 2009.

Nedgangen i sykefraværet har vært bred, og fraværet har falt i alle næringer, alle aldersgrupper og for begge kjønn. Blant næringene med størst nedgang i legemeldt fravær i fjerde kvartal, finner man bl.a. informasjon og kommunikasjon og overnattings- og serveringsvirksomhet.

 

Flere graderte sykmeldinger

Andelen med graderte sykepengetilfeller viser fortsatt økning. Andelen graderte sykepengetilfeller var 20,0 prosent i fjerde kvartal 2010, mot 18,6 prosent i fjerde kvartal 2009.

– Dette kan gi indikasjon på at det store fokuset rundt graderte sykmeldinger sist vinter har hatt effekt på sykmeldingspraksisen, sier Bjurstrøm.

 

Ned 6 prosent siden 2001

Sammenlignet med fjerde kvartal 2001 har det vært en nedgang i sykefraværet på 6,4 prosent. Det betyr at vi på tross av en positiv utvikling gjennom 2010, fortsatt har langt igjen til sykefraværsmålet i IA-avtalen. Regjeringen og partene i arbeidslivet arbeider med oppfølging av IA-avtalen og protokoll av 24. februar 2011. Det omfatter både tiltak rettet mot sykmelder og endringer i sykefraværsoppfølgingen.

Mer informasjon:
Sykefraværsstatistikk 4. kvartal 2010 (nav.no)