Historisk arkiv

Sykefraværet øker svakt

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Arbeidsdepartementet

Etter fire kvartaler på rad med nedgang i sykefraværet, økte fraværet i 1. kvartal i år. – Dette er ikke godt nok. Utviklingen underbygger behovet for de lovendringene som settes i verk fra 1. juli, sier arbeidsminister Hanne Bjurstrøm.

Etter fire kvartaler på rad med nedgang i sykefraværet, økte fraværet i 1. kvartal i år.
– Dette er ikke godt nok. Utviklingen underbygger behovet for de lovendringene som settes i verk fra 1. juli. I tråd med IA-avtalen blir det nå stilt krav om tettere og tidligere oppfølging av de sykmeldte, sier statsråd Hanne Bjurstrøm.

Det totale sykefraværet var 7,3 prosent i 1. kvartal 2011 mot 7,0 prosent i samme kvartal i fjor. I 2010 falt det totale sykefraværet i gjennomsnitt med 9,2 prosent sammenlignet med 2009. I 1. kvartal 2011 øker sykefraværet igjen. Sykefraværet er nå på om lag samme nivå som i 1. kvartal 2007 og 1. kvartal 2008.

1. juli kommer de nye reglene om oppfølging av sykmeldte. Det blir endringer både for den som er syk, for arbeidsgivere og for legene. Kravene om tidligere og tettere oppfølging skjerpes. Det gjør også reaksjonene overfor de som ikke følger opp sitt ansvar i sykefraværsarbeidet.

– Målet med lovendringen er å skape tettere kontakt med arbeidsplassen når du er sykemeldt, fordi vi vet at tidlig og god oppfølging er avgjørende for at syke kommer raskere tilbake i jobb etter sykdom, sier Hanne Bjurstrøm.

Mer informasjon:

  • Nye regler for bedre oppfølging av sykmeldte
  •