Historisk arkiv

Godkjenningsordningen i renholdsbransjen på plass

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Arbeidsdepartementet

Fra og med 1. september skal alle renholdsfirma i Norge godkjennes av Arbeidstilsynet for å drive lovlig. De ansatte skal ha ID-kort. Det vil være forbudt å kjøpe renholdstjenester fra virksomheter som ikke er godkjente.

–Godkjenningsordningen er et synlig resultat av samarbeidet mellom partene i bransjen og myndighetene. Jeg er glad for at vi i fellesskap har fått ordningen på plass. Dette vil bidra til å rydde opp i renholdsbransjen, sier arbeidsminister Hanne Bjurstrøm.

Anstendige arbeidsforhold og rettferdig konkurranse

Godkjenningsordningen med ID-kort til de ansatte vil sikre arbeidstakerne i bransjen anstendige arbeidsforhold og virksomhetene en mer rettferdig konkurranse.

Bjurstrøm viser til at det ofte er prisen som styrer oss når vi kjøper tjenester. Det gjelder både offentlig sektor, privat næringsliv og privatpersoner.

–Nå må vi alle ta vår del av ansvaret for utviklingen i bransjen ved å bruke de godkjente virksomhetene som har renholdsarbeidere med ID-kort og ordnede lønns- og arbeidsforhold.

Arbeidstilsynet fører tilsyn

Fra 1. desember trer sanksjonsreglene i forskriften i kraft. Arbeidstilsynet kan føre tilsyn med at reglene overholdes og eventuelt ilegge sanksjoner. Sanksjonene kan ilegges både renholdsvirksomhet og tjenestekjøpere.

For mer informasjon om godkjenningsordningen i renholdsbransjen, se Arbeidstilsynets nettsider: www.arbeidstilsynet.no/renhold/godkjenning