Historisk arkiv

Regjeringens handlingsplan mot sosial dumping

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Arbeids- og inkluderingsdepartementet

1. mai 2006 presenterte regjeringen en handlingsplan mot sosial dumping. Handlingsplanen ble lagt fram for Stortinget i Revidert nasjonalbudsjett 12. mai. Planen vil bli fulgt opp jevnlig overfor Stortinget, og det er lagt opp til at den kan justeres og suppleres.

Handlingsplanen inngår som en del av og er nærmere beskrevet i kapittel 3.6 i Revidert nasjonalbudsjett 2006.

Styrke Arbeidstilsynets sanksjonsmidler: Arbeidstilsynet og Petroleumstilsynet skal kunne gi pålegg og bruke tvangsmulkt og stansing når de utfører tilsyn etter allmenngjøringsloven og utlendingsloven. Nødvendige lovendringer ble vedtatt høsten 2006 og satt i kraft 1. desember.
  

Øke ressursene til tilsyn: Arbeidstilsynet og Petroleumstilsynet får økte ressurser til innsatsen mot sosial dumping i Revidert nasjonalbudsjett 2006 og i statsbudsjettet for 2007.
  

 

Sikre ryddigere forhold ved inn- og utleie av arbeidskraft og forbedre ordningen med allmenngjøring av tariffavtaler: Regjeringen vil sikre ryddigere forhold for arbeidstakerne på inn- og utleiemarkedet. Regjeringen vil også arbeide videre med ordningen med allmenngjøring av tariffavtaler, bl.a. med spørsmålet om innsynsrett for tillitsvalgte. Forslag ble sendt på høring før jul 2006 med høringsfrist 22. mars 2007.   

Motvirke useriøsitet ved kontraktørvirksomhet og etablering av enkeltmannsforetak: Arbeidstilsynet og Petroleumstilsynet skal i tilsynsvirksomheten ha større oppmerksomhet på problemet med at arbeidstakere blir definert som selvstendige oppdragstakere for å unngå norske lønns- og arbeidsvilkår.
  

Stille krav om norske lønns- og arbeidsvilkår i kommunale anbudsprosesser: ILO-konvensjon nr. 94 med krav til norske lønns- og arbeidsvilkår gjennomføres i 2007 også for kommuner og fylkeskommuner.
  

Innføre utvidet byggherreansvar og id-kort i byggenæringen: Det vil bli innført et ansvar for byggherren for å ta inn klausuler i kontrakter med underleverandører for å sikre at arbeidstakerne får lønn og arbeidsvilkår i tråd med allmenngjøringsforskrifter. Regler for id-kort som kan gjøre kortene til et effektivt virkemiddel mot sosial dumping fastsettes høsten 2006 og kortene vil bli tatt i bruk i løpet av 2007.
  

Gjennomføre tiltak i kystfarten og landbruket: Det tas sikte på å gjeninnføre kravet om arbeids- og oppholdstillatelser for sjøfolk i norsk kystfart. Det skal arbeides systematisk for å hindre sosial dumping i landbruket, ved hjelp av målrettet tilsynsinnsats og informasjonstiltak.
  

Utvikle statistikk- og analysegrunnlaget: Statistikk og analyse over arbeidsinnvandring og sosial dumping skal forbedres i samarbeid med partene og i regi av Arbeidslivspolitisk råd.
  

Samordne bedre innsatsen fra statlige etater landet over: Dagens samarbeid og fellesprosjekter mellom Arbeidstilsynet, Petroleumstilsynet, skattemyndighetene, politiet og andre berørte etater videreføres og styrkes. Det skal settes økt fokus på å sikre at samarbeidet fungerer godt også lokalt.
  

Styrke samarbeidet mellom myndighetene og partene i arbeidslivet: Regjeringen vil videreføre og videreutvikle samarbeidet med arbeidslivets parter på alle nivåer, fra samarbeidet mellom tilsynsmyndigheter og tillitsvalgte i bransjer og på arbeidsplasser, til dialogen i Arbeidslivspolitisk råd.