Historisk arkiv

Kvikksølvskadde tas på alvor

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Arbeids- og inkluderingsdepartementet

Det er ikke dokumentert at tannhelsepersonell som gruppe har fått negative helseeffekter knyttet til kvikksølveksponering. Eksponeringen kan ha ført til senskader hos enkelte. - Dette tar vi på alvor og det er viktig at disse personene oppsøker lege for videre oppfølging, sier statsråd Bjarne Håkon Hanssen etter å ha møtt organisasjonene i dag.

Det er ikke dokumentert at tannhelsepersonell som gruppe har fått negative helseeffekter knyttet til kvikksølveksponering. Eksponeringen kan ha ført til senskader hos enkelte.  - Dette tar vi på alvor og det er viktig at disse personene oppsøker lege for videre oppfølging, sier statsråd Bjarne Håkon Hanssen etter å ha møtt organisasjonene i dag.

- Det er vanskelig å anslå hvor mange dette er, men det er svært viktig at de som har fått slike helseskader blir undersøkt slik at de får de rettighetene de har krav på, sier statsråden.

St. Olavs Hospital og NTNU har etter bestilling fra Arbeids- og inkluderingsdepartementet gjennomført et forskningsprosjekt om mulige helseeffekter av kvikksølveksponering blant tidligere tannhelsepersonell. En delrapport som ble lagt frem i februar, viste at enkelte tannhelsepersonell som har blitt eksponert for kvikksølv i arbeidet, kan ha fått kognitive senskader i form av bl.a. konsentrasjons- og hukommelsesvansker.

Sluttrapport fra forskningsprosjektet om mulige helseskader blant tannhelsepersonell som arbeidet med kvikksølv viser ingen signifikante forskjeller mellom tannhelsepersonell som har vært høyt eksponert for kvikksølv og de som har vært lavt eksponert.

Departementet er opptatt av å sikre at tidligere tannhelsepersonell som mener at de kan være skadet etter arbeid med kvikksølv får en helhetlig og god oppfølging i alle ledd i helsevesenet og i Arbeids- og velferdsetaten. De som mener seg skadet, må ta kontakt med sin fastlege for å bli henvist til arbeidsmedisinsk vurdering.

 – De som nå mener de har behov for videre oppfølging må bli møtt på en skikkelig måte. Vi arbeider nå med informasjon til alle fastleger og til NAV om behandling av disse sakene. I tillegg er det etablert et samarbeid mellom de arbeidsmedisinske avdelingene for å kvalitetssikre utredningene, sier statsråden. Departementet vil foreta en oppsummering og vurdering av hvordan sakene blir fulgt opp i helsevesenet og NAV.

Departementet vil igangsette ny forskning om den usikkerhet som har oppstått omkring rapportering om misdannelser hos barn.

Basert på norsk og internasjonal kunnskap, blant annet om reproduksjonsskader, vil departementet ta initiativ til videre forskning overfor Forskningsrådet.

Partene ble i møtet bedt om å komme med råd til de innspill som departementet skal gi til Forskningsrådet.