Historisk arkiv

Ny forskrift om id-kort for bygge- og anleggsnæringen vedtatt

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Arbeids- og inkluderingsdepartementet

– Nå er vi nesten i mål, sier arbeids- og inkluderingsminister Bjarne Håkon Hanssen, som for omtrent ett år siden, på regjeringens vegne, lovte å utrede nye og bedre regler om id-kort for bygge- og anleggsbransjen.

Arbeids- og inkluderingsdepartementet har i dag vedtatt regler for en ny ordning med id-kort for bygge- og anleggsnæringen. Etter at anbudskonkurransen er gjennomført og utpekt kortprodusent har satt i gang produksjonen av kort, vil det være mulig å skaffe nye kortene. Etter planen vil kortene kunne tas i bruk på bygge- og anleggsplassene høsten 2007.

– Den nye forskriften skal bidra til økt seriøsitet og mer effektiv kontroll med HMS på bygge- og anleggsplassene.  Samtidig legger vi ut på offentlig anbud oppdraget med å produsere og utstede id-kortene. Etter at kortprodusent er valgt vil det ta litt tid før produksjonen av kort er i gang, men etter planen vil alle arbeidstakere rundt om på landets bygge- og anleggsplasser kunne ta kortene i bruk høsten 2007, sier statsråden. 

 


Arbeidsgiver får ansvar for at alle arbeidstakere på bygge- og anleggsplasser skal utstyres med id-kort.

Den nye kortordningen, som vil bli hundre prosent brukerfinansiert, er utviklet i samarbeid med arbeidslivets parter. Ordningen innebærer at plikten til å utstyre arbeidstakerne med id-kort legges på arbeidsgiver, mens kortutstedelsen skal foretas av en kortleverandør som utfører oppdraget på vegne av departementet.

For å sikre at kortet skal bidra til økt seriøsitet, er det et vilkår for utstedelse av kort at lovpålagte krav om registrering i relevante offentlige registre er oppfylt.

Aktuelle registre i denne sammenhengen er Enhetsregisteret og Foretaksregisteret i Brønnøysund.

Sikkerheten og kontrollen i ordningen ligger i at kortutsteder skal kontrollere virksomheten opp mot relevante registre og utstede kort til arbeidstakerne bare der de får bekreftet at virksomheten har registrert de nødvendige opplysninger. Id-kortet vil ha en forebyggende effekt, ved at virksomhetene må sende inn opplysninger til en kortutsteder i visshet om at de ikke får kort dersom de ikke har registrert på korrekt måte i relevante registre.

Det er arbeidsgiver som får ansvaret for at alle arbeidstakere som utfører arbeid på bygge- og anleggsplasser skal utstyres med id-kort. Forskriften stiller krav om at kortet skal inneholde navn, fødselsdato og foto av kortinnehaver, navn og organisasjonsnummer på arbeidsgiver, selvstendige næringsdrivende eller utleievirksomheten for innleide arbeidstakere, navn på kortutsteder og gyldighetsperiode (inntil 2 år).

Det er krav om at kortet skal bæres synlig på byggeplassen, og det skal på oppfordring vises til koordinator, verneombud, hovedbedrift med samordningsansvar og tilsynsmyndighetene (Arbeidstilsynet og Petroleumstilsynet).

Departementet har nå lagt oppdraget med å produsere og utstede id-kort ut på offentlig anbud. Det stilles strenge standardiserte krav til utformingen av kortet, slik at de visuelt vil se like over hele landet og innehold de samme opplysninger. Kortet skal være vanskelig å forfalske og det stilles strenge krav til kortets sikkerhet.

Forskrift om identitetskort (id-kort) på bygge- og anleggsplasser (Lovdata)