Historisk arkiv

Handlingsplanen mot sosial dumping: Innstramming av regelverket for innleie fra produksjonsbedrifter

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Arbeids- og inkluderingsdepartementet

I dag trer endringene av arbeidsmiljølovens regler om innleie av arbeidskraft fra produksjonsbedrifter i kraft. Endringene innebærer en innstramming av adgangen til innleie fra bedrifter som egentlig ikke driver med utleie av arbeidskraft, men som leier ut deler av arbeidstokken ved oppdragsmangel e.l. Innstrammingen skal bidra til større ryddighet i denne type innleieforhold, samtidig som den nødvendige fleksibiliteten opprettholdes.

Arbeidsmiljølovens regler om innleie fra produksjonsbedrifter er mer liberale enn reglene om innleie fra vikarbyrå. Begrunnelsen er bedriftenes behov for å kunne tilby sine arbeidstakere alternativ sysselsetting ved svingninger i oppdragsmengden. Regelverket kan imidlertid være enkelt å utnytte og omgå. Innstrammingen går ut på at terskelen for når slik innleie krever avtale med tillitsvalgte i innleievirksomheten, senkes. Det stilles krav om avtale enten når innleie overstiger 10 prosent av arbeidstakerne i innleiebedriften, eller når innleie varer mer enn ett år. Frem til i dag gjaldt kravet om avtale først når begge disse kravene var oppfylt.

I tillegg stilles det krav om at innleier, dersom de tillitsvalgte ber om det, skal dokumentere at utleievirksomheten fyller vilkårene for slik utleie, det vil si at arbeidstakerne som leies ut arbeider innenfor utleiers hovedbeskjeftigelse og ikke utgjør mer enn 50 prosent av de fast ansatte hos utleier.
Lovendringene ble vedtatt i Stortinget i fjor sommer, se Innst. O. nr. 92 (2006-2007), jf. Ot.prp. nr. 56 (2006-2007). Innstrammingen er en oppfølging av Regjeringens handlingsplan mot sosial dumping.