Historisk arkiv

Kjemisk arbeidsmiljø på dagsorden

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Arbeids- og inkluderingsdepartementet

Arbeids- og inkluderingsminister Bjarne Håkon Hanssen har i dag hatt møte med oljesektoren i forbindelse med oppfølging av arbeidet med kjemisk arbeidsmiljø i olje- og gassindustrien.

Petroleumstilsynet utarbeidet sammen med Oljeindustriens Landsforening, Norsk Industri, Rederiforbundet, LO, SAFE og Lederne rapporten ”Kjemisk eksponering på norsk sokkel” i 2005. Rapporten viste at det foreligger en del kunnskapshull i bransjen, både når det gjelder nåværende og historisk kjemikaliebruk og kjemikalieeksponering.

Arbeids- og inkluderingsdepartementet inviterte i denne forbindelse partene i petroleumsindustrien til et møte i 2007. På møtet tok Oljeindustriens Landsforening ansvaret for å lede arbeidet med å lage en tiltaksplan for oppfølging av rapportens konklusjoner om manglende kunnskap om nåværende kjemikalieeksponering. 

En utdypet og konkretisert handlingsplan for kjemisk arbeidsmiljø i olje- og gassektoren ble lagt fram 15. januar 2008. Planen inneholder oppfølgingspunkter både når det gjelder nåværende og historisk eksponering for kjemikalier. 

Dagens møte mellom statsråden, Petroleumstilsynet og de involverte partene i handlingsplanen var fruktbart. Partene summerte opp hvordan de ulike delene av handlingsplanen blir, og skal bli, fulgt opp. Petroleumstilsynet informerte om sin rolle som tilsynsorgan i forbindelse med oppfølgingen av handlingsplanen.  

Statsråd Bjarne Håkon Hanssen framhevet betydningen av jevn og god framdrift i denne saken, god ledelsesforankring i de enkelte virksomhetene, samt aktiv involvering av arbeidstakersiden. Statsråden la også vekt på at partene i petroleumsindustrien nå har utarbeidet en god tiltaksplan for oppfølging av kjemikalieområdet, og at det er av den største betydning at planen nå blir fulgt. Det vil bidra til et varig løft i næringen når det gjelder bevissthet omkring håndtering av kjemikalier og beskyttelse mot kortsiktige og langsiktige skadevirkninger.

Partene ble under møtet enige om å rapportere til departementet via Petroleumstilsynet på milepæler i prosjektet.