Historisk arkiv

Vanunu-saken

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Arbeids- og inkluderingsdepartementet

Statsråd Bjarne Håkon Hanssens kommentar til Vanunu-saken.

Jeg viser til Erna Solbergs begrunnelse for instruks til UDI i asylsaken vedrørende Mordecahi Vanunu. Det er i henhold til utlendingsloven ikke mulig å innvilge asyl til personer som oppholder seg i hjemlandet.

Norske PEN søkte i april 2005 UDI om godkjenning av Vanunu som fribyforfatter i Kristiansand, og uttak på kvoten som overføringsflyktning. Gitt sakens historikk ble departementet i et brev fra UDI i desember 2005 orientert om UDIs vurderinger av henvendelsen fra PEN, og anmodet om å bruke instruksjonsmyndigheten. Departementet fant grunnlaget for svakt til å kunne vurdere bruk av instruksjonsmyndigheten. Departementet instruerte altså ikke UDI.

UDI orienterte departementet i mai 2006 om sitt svar til PEN. Her vises det til at Vanunu ikke har tillatelse til å forlate Israel, og at direktoratet derfor unnlater å ta stilling til spørsmålet om uttak på kvoten.

Denne regjeringen har ved gjentatte anledninger tatt opp Vanunu-saken i internasjonale sammenhenger, blant annet på utenriksministernivå. Regjeringen har sagt at vi forventer at Vanunu blir behandlet i henhold til menneskerettighetene og ikke utsatt for krenkelser.

Spørsmål om behandling av en eventuell asylsak forutsetter at søkeren befinner seg i Norge. Vurdering av spørsmålet om overføring som kvoteflyktning er heller ikke aktuelt all den tid Vanunu fortsatt ikke har anledning til å forlate Israel.

Det har tidligere vært skissert som en mulighet, fra ulike hold, at Vanunu kunne tilbys jobb ved et norsk universitet. Gitt en slik mulighet, vil selvfølgelig Vanunu kunne få arbeids- og oppholdstillatelse i Norge.