Historisk arkiv

Bedre muligheter for å kombinere arbeid og uføreytelse

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Arbeids- og inkluderingsdepartementet

–Regjeringen er opptatt av å legge til rette for at personer som mottar uføreytelser og som kan jobbe noe får muligheten til det, sier arbeids- og inkluderingsminister Dag Terje Andersen.

–Regjeringen er opptatt av å legge til rette for at personer som mottar uføreytelser og som kan jobbe noe får muligheten til det, sier arbeids- og inkluderingsminister Dag Terje Andersen.

I Norge har vi 340 000 personer på uføreytelser og Norge ligger på topp i OECD-sammenheng. Dette ønsker regjeringen å gjøre noe med gjennom en forebyggende og helhetlig tilnæring til utfordringene.

–Vi vil sikre at de som har behov for trygghet hvis de blir uføre får en god inntektssikring. Samtidig ser vi at systemet slik det fungerer i dag mangler fleksibilitet for de som er uføre, men ønsker å jobbe litt. Vi vil derfor gjøre det enklere å kombinere arbeid og uføreytelse, sier Dag Terje Andersen.

–Vi vil skape bedre muligheter til å kunne kombinere uføreytelser og arbeid. Samtidig vil vi forebygge at personer blir uførepensjonister. Dette gjøres blant annet gjennom IA-samarbeidet , NAV-reformen, bedre og nye virkemidler i NAV,  nytt regelverk for arbeidsmarkedstiltakene og lignende.

Regjeringen har også utvidet den såkalte ”frysordningen” fra tre til 10 år. Frysordningen betyr at uførepensjonister som går ut i jobb, kan få tilbake samme uføregrad, selv om de likevel ikke klarer å stå i arbeid. De slipper altså den tunge runden med å få uføregraden vurdert en gang til. Den nye angrefristen på hele 10 år bør kunne gi mange uførepensjonister trygghet til å prøve seg i arbeidslivet - eller i inntektsgivende verv.

–Regjeringen jobber nå med oppfølgingen av uførepensjonsutvalget hvor vi ser på avkorting av inntekt mot uføreytelser i en helhet. Vi er opptatt av å gi gode muligheter for  uføre til å delta i arbeid og i større grad bli inkludert i samfunnet. Vi vil komme tilbake til regjeringens forslag om ny uførepensjonsordning i løpet av 2010, sier statsråden.