Historisk arkiv

Økonomisk sosialhjelp i påvente av trygdeytelse

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Arbeids- og inkluderingsdepartementet

Presseoppslag den siste uken har vist at arbeidsledige med skattefri boligsparing (BSU) har fått avslag på søknad om sosialhjelp, begrunnet med at de kan leve av disse sparemidlene mens de venter på en trygdeytelse. Som kjent er følgen av å bryte en slik boligsparekontrakt at innskuddet blir beskattet, med det resultat at en fra før vanskelig økonomi kan bli ytterligere forverret.

I den forbindelse vil departementet presisere følgende:

Sosialtjenesten skal foreta en konkret vurdering av alle søknader om sosialhjelp.  Ved vurderingen av om en person som har oppsparte midler likevel skal kunne ha rett til økonomisk sosialhjelp, vil et av momentene være hvilke konsekvenser det har for søkerens økonomi å benytte disse midlene. Er søkeren i en rent midlertidig økonomisk krisesituasjon, for eksempel på grunn av at trygdeytelsen fra det offentlige lar vente på seg, kan sosialtjenesten se bort fra midler som er bundet i samsvar med regler om skattefradrag. Det kan anses som urimelig å kreve at kontrakten (BSU) brytes med det resultat at vedkommende blir påført et skattekrav. I den sammenhengen bør det vektlegges at det er snakk om en kortvarig krisesituasjon. Sosialtjenesten vil i en slik situasjon kunne innvilge vedkommende økonomisk sosialhjelp og få beløpet refundert når trygdeytelsen blir etterbetalt.

Dette har departementet utdypet i veiledende rundskriv til sosialtjenesteloven (Rundskriv I-34/2001 Sosialtjenesteloven kapittel 5).