Historisk arkiv

Regjeringens tiltak mot tvangsekteskap

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Arbeids- og inkluderingsdepartementet

Innsatsen mot tvangsekteskap står høyt på regjeringens dagsorden. Derfor la regjeringen i juni 2007 frem Handlingsplan mot tvangsekteskap 2008 - 2011. Den inneholder 40 videreførte og nye tiltak for å bekjempe tvangsekteskap. Regjeringen har i tillegg innført en obligatorisk intervjuordning for alle under 25 år som inngår ekteskap i utlandet. Les mer om regjeringens tiltak her.

Status og fremdrift vedrørende alle tiltakene i handlingsplanen er publisert i Halvårsrapport for arbeidet med handlingsplanen mot tvangsekteskap våren 2009. Rapporten er tilgjenglig på Barne- og likestillingsdepartementets nettsider om tvangsekteskap: www.tvangsekteskap.no

Arbeids- og inkluderingsdepartementet har hovedansvaret for gjennomføringen av følgende tiltak i handlingsplanen:


• Etablere ordning med minoritetsrådgivere ved videregående skoler
Status:
30 minoritetsrådgivere ble rekruttert og gitt opplæring før de begynte sitt arbeid på utvalgte videregående skoler 2. juni 2008. Minoritetsrådgiverne er ansatt i Integrerings- og mangfoldsdirektoratet (IMDi), men har arbeidsplass på en videregående skole som har mer enn 20 prosent elever med minoritetsbakgrunn.

• Etablere spørsmål og svartjeneste
Status:
Spørsmål og svartjeneste om tvangsekteskap skal legges til et eksisterende nettsted som brukes av ungdom. Det er i den forbindelse etablert samarbeid mellom Kompetanseteam mot tvangsekteskap og nettstedet Ung.no.

• Bevisstgjøre deltakere i norskopplæringen om tvangsekteskap
Status: 
Det er utarbeidet et undervisningsopplegg av Vox nasjonalt senter for læring i arbeidslivet, som legger til rette for kunnskapsbasert dialog om temaet vold i nære relasjoner, herunder tvangsekteskap, til deltakere i norskopplæringen.

• Øke støtten til frivillige organisasjoners holdningsskapende arbeid
Status:
Det er etablert en ordning i regi av Integrerings- og mangfoldsdirektoratet (IMDi) hvor frivillige organisasjoner kan søke om støtte til arbeid mot tvangsekteskap. Målet med tilskuddet er å forebygge tvangsekteskap gjennom å motarbeide undertrykkende holdninger og praksis i aktuelle miljøer, og dermed styrke de unges muligheter til å ta selvstendige valg. I 2009 har 21 organisasjoner mottatt støtte.

• Styrke og videreføre Kompetanseteam mot tvangsekteskap
Status:
Kompetanseteam mot tvangsekteskap gir førstelinjetjenesten faglige råd og bistand i enkeltsaker og bidrag til kompetanseheving i form av veiledningsmateriell og erfaringsdeling.

• Opprette integreringsrådgiverstillinger
Status:
Seks integreringsrådgivere ble rekruttert og gitt opplæring samtidig med 30 minoritetsrådgivere, og utplassert ved utvalgte utenriksstasjoner i juni 2008. Integreringsrådgiverne er utplassert på utenriksstasjoner i Pakistan, Sri Lanka, Tyrkia, Jordan, Syria og Kenya. De skal så langt mulig dekke flere land i regionene. Integreringsrådgiverne skal bidra til styrket informasjon til utenriksstasjonene, samt styrke saksbehandlingen rundt saker som gjelder tvangsekteskap og andre familierelaterte spørsmål.

• Bedre rutiner for håndtering av tvangsekteskapssaker
Status:
Utlendingsdirektoratets (UDI) veileder til utenriksstasjonene ved håndtering av tvangsekteskapssaker er under oppdatering. Veilederen vil bli offentliggjort på UDIs regelverksportal så snart arbeidet er sluttført.

• Bidra til europeisk samarbeid
Status:
Norske myndigheter har i møter med Nordisk samrådsgruppe på høyt nivå for flyktningspørsmål (NSHF) diskutert løsninger for personer med opphold i et Schengenland som vil ha midlertidig behov for beskyttelse i et annet land som følge av tvangsekteskap. De nordiske landene vil nå ta kontakt i hvert enkelt tilfelle for å finne tilfredsstillende løsninger.

 

Regjeringen har i tillegg til Handlingsplanen fremmet ytterligere tiltak mot tvangsekteskap: 
 
• Innføring av obligatorisk intervju for å forhindre at unge mennesker blir presset til å inngå ekteskap mot sin egen vilje
Status:
Arbeids- og inkluderingsdepartementet har vedtatt nye bestemmelser om krav til intervju av referanseperson i Norge i familieinnvandringssaker, som trer i kraft 1. august 2009. Intervjuordningen skal gjelde for ekteskap som er inngått etter 1. september 2009 med personer fra visumpliktige land. Ordningen innebærer at unge mennesker under 25 år som inngår ekteskap i utlandet, ikke kan hente ektefellen til Norge før de selv har returnert og blitt intervjuet av utlendingsmyndighetene.

• Forslag om skjerpet underholdskrav
Status:
Innstramningene av underholdskravet innebærer at det kun er inntektene til den herboende referansepersonen som skal medregnes når man vurderer om underholdskravet er oppfylt. Videre foreslås det et nytt vilkår om at referansepersonen i tillegg til inntekt fremover i tid, også skal ha hatt tilstrekkelig inntekt bakover i tid, og at dette skal dokumenteres gjennom utskrift av ligningen. Underholdskravet kan stimulere unge mennesker til å skaffe seg et fundament i livet gjennom utdanning og arbeid, slik at de er mer økonomisk uavhengige av familien, og derved har bedre forutsetninger for å motsette seg eventuelt økonomisk press fra familien i ekteskapssammenheng. Saken er nå til behandling i departementet.

 

Andre nyttige lenker:

IMDis nettside om minoritetsrådgivere.

Vox nettside om undervisningsopplegg om vold i nære relasjoner.

IMDis nettside om støtte til frivillige organisasjoner.

IMDIs nettside om Kompetanseteam mot tvangsekteskap.

IMDis nettside om integreringsrådgiverne.