Historisk arkiv

Stabil uføreandel fra 2006

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Arbeids- og inkluderingsdepartementet

Siden 2006 har andelen av befolkningen som mottar uføreytelser (18-67 år) vært stabil på 11 prosent. Fra juni i 2000 til juni i 2006 økte andelen i samme aldersgruppe fra 9,7 til 11 prosent. Dette viser statistikk fra Arbeids- og velferdsdirektoratet. De samme uføretallene legges til grunn i publikasjoner fra OECD.

Siden 2006 har andelen av befolkningen som mottar uføreytelser (18-67 år) vært stabil på 11 prosent. Fra juni i 2000 til juni i 2006 økte andelen i samme aldersgruppe fra 9,7 til 11 prosent.  Målt i antall personer var økningen i perioden fra 274 771 til 324 018. I juni 2009 er det 341 425 personer som mottar uføreytelser. Dette viser statistikk fra Arbeids- og velferdsdirektoratet. De samme uføretallene legges til grunn i publikasjoner fra OECD.

–Så vidt vi kan se bruker OECD de samme tallene som oss, sier arbeids- og inkluderingsminister Dag Terje Andersen.

–Kostnadsveksten i utbetalinger av uføreytelser skyldes både regulering av grunnbeløpet(G), og at flere av dagens uførepensjonister har opparbeidet seg tilleggspensjon gjennom yrkesaktivitet. Regulering av G har det vært bred enighet om i Stortinget. Det vil være urimelig at personer med uføreytelser ikke får ta del i den samme levestandardutviklingen som resten av samfunnet, sier statsråden.

Uføreandelen er langt høyere blant eldre enn blant yngre. Dette skyldes at helsen svekkes med alderen. Den demografiske utviklingen med en økende andel eldre i befolkningen, forklarer over halvparten av oppgangen i antall uførepensjonister siden 2001. Samtidig er det slik at store deler av denne veksten har kommet i yngre aldersgrupper. – Det er spesielt bekymringsverdig at andelen uføre øker betydelig i de yngste aldersgruppene. Derfor har vi både gjennom etableringen av en ny Arbeids- og velferdsetat i 2006 og gjennom flere tiltak lagt til rette for å få flere i arbeid eller på aktive tiltak, sier Andersen.

Målrettede tiltak

  • Arbeidsmarkedstiltakene er styrket de senere år. Om lag 15 000 ledige er i dag i tiltak. I snitt er ca. 54 500 personer med nedsatt arbeidsevne i tiltak (årets 5 første måneder). Innsatsen overfor arbeidssøkere med psykiske lidelser er økt.
  • Ved utgangen av mai var det 3 200 personer under 20 år som deltok i tiltak gjennom Ungdomsgarantien. 2 200 i samme aldersgruppa var arbeidsledige på samme tidspunkt.
  • Om lag 1 500 personer deltok i begynnelsen av august på tiltaket tidsubegrenset lønnstilskudd. Tiltaket er et landsomfattende og gir lønnstilskudd til personer med varig nedsatt arbeidsevne.
  • I dag er det i overkant av 8 900 registrerte søknader til Kvalifiseringsprogrammet. Siden 1. januar 2008 er det fattet 6 900 vedtak om deltakelse. 5 488 personer deltar i dag i program. 784 personer har gjennomført eller planmessig avviklet program i løpet av 2008 og hittil i 2009.
  • I gjennomsnitt ble det registrert 313 deltakere på tilbud innen arbeidsrettet rehabilitering (per juli 2009).
  • IA-avtalen - hovedansvaret for oppfølgingen i sykmeldingsfasen på arbeidsgiver.
  • Nye sykmeldingsregler med tettere oppfølging og avklaring av arbeidsevnen tidlig i sykmeldingsfasen. Behandlende leges ansvar for oppfølging av sykmeldte har blitt tydeligere.
  •  43 660 sykmeldte er i første tertial 2009 henvist til ulike behandlingstjenester gjennom de regionale helseforetakene. Om lag 6 600 sykmeldte var ved utgangen av 2008 henvist til avklaring, arbeidsrettet rehabilitering og oppfølging i Arbeids- og velferdsetaten.
  • Regjeringen slår sammen rehabiliteringspenger, attføringspenger og tidsbegrenset uførestønad til en ny ytelse fra 1. mars neste år. Dette vil gi en betydelig forenkling av stønadssystemet.
  • Uførepensjonister som ønsker det kan søke om å få beholde retten til uføretrygd i inntil ti år mens de prøver seg i jobb. Hvis de likevel ikke klarer å jobbe kan de få tilbake sin uføretrygd uten å søke på nytt.