Historisk arkiv

Tilbaketakelsesavtale med Irak

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Arbeids- og inkluderingsdepartementet

Utenriksdepartementet har på vegne av regjeringen inngått en avtale med irakiske myndigheter som innebærer at Norge kan returnere irakere uten lovlig opphold i Norge, og som ikke vil reise hjem frivillig. Avtalen ble signert 15. mai.

– Denne avtalen betyr at irakere uten lovlig opphold i Norge nå kan returneres til Irak. Dermed er enda ett av regjeringens 13 innstrammingspunkter på plass. I utgangspunktet vil regjeringen at alle med endelig avslag skal returnere frivillig, men på grunn av avtalen kan vi nå også tvangsreturnere dem som ikke reiser frivillig. Sammen med det frivillige returprogrammet, har vi nå et godt verktøy for å returnere til Irak, sier arbeids- og inkluderingsminister Dag Terje Andersen.

Avtalen skal sikre en godt koordinert og human prosess for retur til Irak. Retur skal fortrinnsvis være frivillig, og skal skje i henhold til gjeldende konvensjoner, som innebærer at Irak er forpliktet til å ta imot sine borgere.

- Jeg er glad for at det nå er enighet om en avtale som etablerer mekanismer for samarbeid med irakiske myndigheter om retur i ordnede former av irakere som ikke har gyldig grunn for opphold i Norge, sier utenriksminister Jonas Gahr Støre.

- Dette er en god løsning for begge land. For Norge er det viktig å få returnert mennesker med endelig avslag, for Irak er det viktig å få tilbake egne borgere som kan bidra i gjenoppbyggingen av landet. Mange av dem som har reist ut har kvalifikasjoner som Irak trenger. Avtalen vil også kunne bidra til at flere returnerer frivillig. Disse vil få en returpakke med økonomisk støtte, slik at de ikke blir til byrde for det irakiske samfunnet ved retur, sier Dag Terje Andersen.

Avtalen trådte i kraft ved undertegning.

Utenriksdepartementets pressemelding.