Historisk arkiv

Instruks om au pair-ordningen

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Arbeids- og inkluderingsdepartementet

AI-26/2007

Utlendingsdirektoratet 

 

 

 

Nr.
AI-26/07

 

Vår ref
200600291-/BRO

 

Dato
19.09.2007

 

 

Instruks om au pair-ordningen

Arbeids- og inkluderingsdepartementet viser til utlendingsloven § 38 første ledd, som innebærer at departementet kan instruere Utlendingsdirektoratet (UDI) om generelle lovtolkingsspørsmål og om generelle spørsmål vedrørende skjønnsutøvelse.

Departementet viser videre til UDIs utkast til rundskriv om ”Arbeidstillatelse som au pair – utlendingsforskriften § 4a annet ledd bokstav b” som ble oversendt departementet 21.03.07.

Departementet slutter seg til UDIs forslag om at standardkontrakt for ansettelse av au pairer gjøres obligatorisk. Videre slutter departementet seg til innføringen av et informasjonsskriv om au pairens og vertsfamiliens rettigheter og plikter, samt til innføringen av en plikt for vertsfamilien til å betale for au pairens norskkurs under oppholdet i Norge. Etter departementets vurdering er dette tiltak som kan bidra til at formålet med au pair-oppholdet i Norge i større grad enn tidligere tydeliggjøres og etterleves.

Departementet slutter seg også til UDIs forslag om ikke lenger å stille krav om norsk statsborgerskap for vertsforeldre (utkastet punkt 3.2.3). Departementet kan ikke se at et krav om norsk statsborgerskap har betydning for vertsfamiliens evne til å formidle norsk språk og kultur til au pairen.

Når det gjelder forslaget om å senke kravet til au pairens alder fra 18 til 17 år, vil departementet med dette instruere UDI om å opprettholde et alderskrav på 18 år. Departementet mener det vil være uheldig å senke alderskravet til 17 år. Det vises til at det er reist kritikk mot au pair-ordningen blant annet under henvisning til at vertsfamilier har pålagt sine au pairer mer arbeid enn fastsatt arbeidstid. Etter departementets vurdering er det nærliggende å anta at muligheten for utnyttelse av au-pairen er større jo yngre en au pair er. Departementet har vurdert forholdet til ”European Agreement on au pair Placement” av 24.11.69, men anser ikke denne avtalen til hinder for å opprettholde et 18-års krav.

Departementet instruerer videre UDI om å opprettholde dagens krav til botid for au pairens vertsforeldre. Etter gjeldende rundskriv er det som utgangspunkt et botidskrav på 10 år for vertsforelder som er fra samme opprinnelsesland som au pairen. Etter departementets vurdering kan en reduksjon i kravet til vertsforeldrenes botid innebære en svekkelse av vertsfamiliens kunnskap om norsk språk og kultur og således medføre at formålet med au pair-tillatelsen (tilegne seg kunnskap om norsk språk og kultur) svekkes.

Departementet ber om at UDI utformer rundskriv i overensstemmelse med det som er nevnt over. Departementet ber videre om at UDI, i forbindelse med utsending av rundskrivet, sender ut pressemelding og for øvrig sørger for at endringene gjøres kjent på egnet måte.

 

Med hilsen
Thor Arne Aass e.f.
ekspedisjonssjef

 

Birgitte Ege
avdelingsdirektør

 

Kopi: Justisdepartementet, Politidirektoratet, Utlendingsnemnda