Historisk arkiv

AI -65/08 - Instruks om behandling av asylsøknader fra Irak

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Arbeids- og inkluderingsdepartementet

Utlendingsdirektoratet 

 


Nr.                                      Vår ref                                  Dato
AI -65/08                            200803598 -                         01.11.2008


AI -65/08 - Instruks om behandling av asylsøknader fra Irak

Arbeids- og inkluderingsdepartementet viser til utlendingsloven § 38 første ledd, som innebærer at departementet kan instruere Utlendingsdirektoratet (UDI) om generelle lovtolkingsspørsmål og om generelle spørsmål vedrørende skjønnsutøvelse.

Departementet viser til redegjørelse fra UDI av 23.06.2008 om norsk praksis ved behandling av asylsøknader fra Irak hvor også svensk praksisendring kommenteres. Det vises videre til UDIs brev av 15.09.2008 hvor praksis for irakiske asylsøkere vurderes opp mot tilsvarende praksis i Sverige, Danmark og Finland. Videre vises det til brev fra UDI av 15.10.2008 hvor det opplyses at praksis nylig er justert når det gjelder minoriteter fra randsonen (med unntak av kristne fra Mosul) og søkere fra Basra by i Sør Irak.

Det fremgår av ovennevnte redegjørelser fra UDI at direktoratets praksis i forhold til behandling av asylsaker fra Irak, for noen områder ikke er helt sammenfallende med den praksis som føres i Sverige og Danmark. Dette gjelder konkret vurdering av asylsaker fra Sentral Irak (inkludert Bagdad)og kristne fra Mosul. Praksis i Sverige og Danmark fremstår fortsatt som mer restriktiv da det i motsetning til norsk/direktoratets praksis ikke innvilges tillatelser til disse asylsøkerne på grunn av den generelle sikkerhetssituasjonen på søkerens hjemsted. For å gi en tillatelse må det etter svensk og dansk praksis foreligge et individuelt beskyttelsesbehov.

Ett av regjeringens tiltak for å begrense antallet asylsøkere til Norge som ikke oppfyller vilkårene for beskyttelse, er at norsk praksis i hovedtrekk skal samsvare med praksis i andre sammenlignbare land.

Departementet instruerer med dette Utlendingsdirektoratet om å foreta konkrete og individuelle vurderinger i asylsaker fremmet av irakiske borgere. Det skal ikke lenger legges til grunn som et utgangspunkt for den rettslige vurderingen at sikkerhetssituasjonen i Sentral Irak (inkludert Bagdad) og i randsonen for minoritetsgrupper, generelt er til hinder for retur. Den generelle sikkerhetssituasjonen, herunder om det er grunnlag for å gi beskyttelse skal, innenfor de rammer utlendingsloven § 15 og våre internasjonale forpliktelser setter, vurderes konkret i hver enkelt sak ut fra tilgjengelig landinformasjon og de opplysninger som foreligger om søkerens hjemsted, bakgrunn og individuelle anførsler.

Det minnes ellers om at det alltid, dersom sikkerhetssituasjonen på søkerens hjemsted er til hinder for retur, skal vurderes om søkeren kan henvises til andre trygge områder i Irak.

Instruksen trer i kraft umiddelbart.


Med hilsen



Thor Arne Aass (e.f.)
ekspedisjonssjef
                                                                                    Birgitte Ege
                                                                                    avdelingsdirektør

 


Kopi: Justisdepartementet, Politidirektoratet, Utlendingsnemnda, NOAS,
UNHCR, Stockholm