Historisk arkiv

Handlingsplanen mot sosial dumping: Konkret forslag til innsynsrett

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Arbeids- og inkluderingsdepartementet

– Dette er et godt forslag for å sikre at innsynsretten og plikten til å påse at lønns- og arbeidsvilkår er i tråd med allmenngjøringsforskrifter blir effektive tiltak mot sosial dumping, sier arbeids- og inkluderingsminister Bjarne Håkon Hanssen. Departementet sender i dag forslag til forskrift om innsynsrett og påseplikt ut på høring.

Forslaget er en oppfølging av de nylig vedtatte lovendringene i allmenngjøringsloven.

– Vi har funnet en praktisk og god løsning for innsynsretten, ved at tillitsvalgte skal kunne be sin egen arbeidsgiver om å skaffe opplysninger om underleverandørers lønns- og arbeidsvilkår. Innsynsretten skal ligge hos tillitsvalgte som er part i den allmenngjorte tariffavtalen, og som er ansatt hos hovedleverandør. Begrunnelsen er blant annet behovet for å få god sammenheng mellom påseplikten og innsynsretten. Også innsynsretten skal gjelde gjennom hele kjeden av underleverandører, sier statsråden.

Plikten til å påse at lønns- og arbeidsvilkår er i samsvar med gjeldende allmenngjøringsforskrifter, bør ligge hos hovedleverandør, foreslår departementet. Dette ansvaret skal omfatte alle ledd i kjeden av underleverandører, og skal også gjelde ved innleie. Departementet foreslår også bestemmelser som skal hindre at påseplikten omgås ved å endre organiseringen av oppdraget.

Før sommeren ble det innført hjemmel i allmenngjøringsloven til å pålegge oppdragsgiver et utvidet ansvar for å følge opp lønns- og arbeidsvilkårene på områder med allmenngjorte tariffavtaler. Samtidig fikk de tillitsvalgte innsynsrett. Forskriftsforslaget fastsetter de nærmere detaljene for utformingen av ordningene. Det er lagt vekt på å få regler som er klare og gjennomførbare, og samtidig ivareta viktig rettsikkerhetsinteresser og hensynet til forsvarlige saksbehandlingsregler. 

– Jeg oppfordrer imidlertid partene i arbeidslivet og andre berørte til å gå grundig gjennom forslagene, sier Hanssen.

Forslaget følger opp Soria Moria-erklæringen og regjeringens handlingsplan mot sosial dumping. Planen er at forskriftene skal tre i kraft 1. januar 2008.

 

Høringsdokumenter