Historisk arkiv

Norge undertegner FN-konvensjon om rettighetene til personer med nedsatt funksjonsevne

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Arbeids- og inkluderingsdepartementet

– Konvensjonen setter en standard som vi vil bli målt mot, sier arbeids- og inkluderingsminister Bjarne Håkon Hanssen.

Norge undertegner i dag FN-konvensjonen om rettighetene til personer med nedsatt funksjonsevne, som et av de første land. Undertegningsseremonien skjer når konvensjonen åpnes for undertegning ved FN-hovedkvarteret i New York.

– Før vi kan ratifisere konvensjonen skal vi gjøre en grundig jobb med å vurdere om det er norsk lovgivning som må forbedres, sier statsråden.

Konvensjonen ble vedtatt av FNs generalforsamling 13. desember 2006 etter fire år med forhandlinger. Funksjonshemmedes organisasjoner i Norge har samarbeidet aktivt med myndighetene om konvensjonsarbeidet, og representanter fra Funksjonshemmedes fellesorganisasjon var med i den norske forhandlingsdelegasjonen.

Konvensjonen slår fast at de alminnelige menneskerettighetene også gjelder for personer med nedsatt funksjonsevne, og at statene forplikter seg til å arbeide aktivt for å gjennomføre disse rettighetene. Det gjelder sivile og politiske rettigheter, som ytringsfrihet og frihet fra tortur, men også økonomiske, sosiale og kulturelle rettigheter.

Konvensjonen vil også bli viktig for å hindre diskriminering. FN anslår at ca 650 millioner personer i verden i dag har funksjonsnedsettelser. Diskriminering på grunn av nedsatt funksjonsevne er utbredt i mange land, og en av konvensjonens overordnete målsetninger er å rette opp dette. Arbeids- og inkluderingsdepartementet arbeider med en egen lov med forbud mot diskriminering på grunn av nedsatt funksjonsevne.

Også regionale organisasjoner som har fått overført myndighet fra sine medlemsstater på saksområder som reguleres av konvensjonen, kan slutte seg til den. Det gjelder for eksempel EU.

Konvensjonen blir bindende når 20 land eller regionale organisasjoner har ratifisert den.  

Konvensjonsteksten på engelsk: http://www.un.org/esa/socdev/enable/documents/tccconve.pdf

Norsk oversettelse er under utarbeidelse i Utenriksdepartementet.