Historisk arkiv

Ingen automatisk fornyelse for MUFere, skjerpede krav til identitet

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Arbeids- og inkluderingsdepartementet

MUF-forskriften endres fra 1. mai 2007, og fra samme tid kan Utlendingsdirektoratet (UDI) starte forberedelsene med å behandle de sakene som har vært stilt i bero det siste året. Det gis en særskilt bestemmelse om fornyelse, og kravene til identitet skjerpes.

I forbindelse med oppfølgingen av granskningen av UDI våren 2006, ble behandlingen av sakene til irakere som tidligere har hatt en midlertidig og begrenset arbeidstillatelse i Norge, stilt i bero i påvente av endringer i MUF-forskriften. Arbeids- og inkluderingsdepartementet har nå vedtatt slike endringer, og disse trer i kraft 1. mai 2007.

– Regjeringen har besluttet at tillatelsene til om lag 200 MUF-ere ikke skal fornyes på samme vilkår og etter samme lave terskel som UDI ga førstegangstillatelsene på. Spørsmålet om opphold skal vurderes på nytt, denne gang i tråd med ordinær praksis, sier arbeids- og inkluderingsminister Bjarne Håkon Hanssen.

– Fast praksis tilsier at det blant annet kan legges vekt på helsemessige forhold, hensynet til barn, forholdene i hjemlandet, botid, innvandringspolitiske hensyn mv. UDI vil vurdere hver sak individuelt og jeg kan ikke si noe om utfallet av sakene, fortsetter Bjarne Håkon Hanssen.

Kravene til identitet skjerpes. Dette gjelder ikke bare søknader om fornyelse fra de om lag 200 MUF-erne som omtalt over, men alle søknader og fornyelser etter MUF-forskriften. Bakgrunnen er den usikkerhet som er skapt omkring irakiske pass. Ifølge de nye retningslinjene gitt i forskrift og i instruks til UDI, vil irakisk pass anerkjent som reisedokument av norske myndigheter være tilstrekkelig for fastleggelse av identiteten ved behandling av saker etter MUF-forskriften, med mindre det er konkrete holdepunkter for at slikt pass bygger på uriktige opplysninger.

I de fleste sakene er identiteten dokumentert ved irakiske S-pass, men fra 1. juni anerkjenner ikke lenger norske myndigheter irakiske S-pass som reisedokument. Etter dette anerkjennes kun såkalte G-pass, som har en høyere grad av notoritet og som foreløpig bare utstedes i Irak.

– Da irakiske myndigheter har opplyst at det kan ta noe tid å utstede G-pass, og det er uheldig med ytterligere utsettelse av behandlingen av disse sakene, har jeg instruert UDI om å godta at slike pass fremlegges innen en frist fastsatt av UDI, sier statsråden.

Videre saksgang
På bakgrunn av endringene i forskriften vil UDI nå utarbeide utkast til praksis i løpet av ca tre uker. Utkastet skal så forelegges departementet, som så snart som mulig og innen 1. juli gir en tilbakemelding til UDI. Etter dette kan UDI starte selve behandlingen av enkeltsakene. Målet er ferdigbehandling av sakene i UDI så snart som mulig, og innen 1. november 2007.

 

Mer informasjon 

Mer informasjon for søkere finnes på UDI nettsider.