Historisk arkiv

Regelendringer som vil komme barn til gode

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Arbeids- og inkluderingsdepartementet

Arbeids- og inkluderingsdepartementet har vedtatt en ny bestemmelse i utlendingsforskriften som innebærer sterkere vektlegging av barns tilknytning til Norge. Bestemmelsen trer i kraft 1. juni, samtidig med en endring i utlendingsloven som også kan virke gunstig for barn.

- Fra 1. juni skal barns tilknytning til Norge som følge av lang oppholdstid tillegges særlig vekt i vurderingen av om det skal gis oppholdstillatelse på grunn av sterke menneskelige hensyn. Jeg er glad for at vi med dette har fått på plass en permanent ordning som vil komme barn til gode, sier arbeids- og inkluderingsminister Bjarne Håkon Hanssen.   

Hva som vil være lang oppholdstid må vurderes individuelt og vil kunne variere fra sak til sak. Kravet til oppholdstid kan ikke fastsettes absolutt, men i utgangspunktet vil ikke oppholdstid på under tre år være tilstrekkelig. Lang oppholdstid vil ikke uten videre tilsi ”tilknytning til riket”, og det må bl.a. ses hen til barnets alder i oppholdsperioden. Videre må det ses hen til om barnet har gått i barnehage/skole, om barnet snakker norsk, om barnet deltar i fritidsaktiviteter og om situasjonen for øvrig tilsier at barnet er særlig knyttet til det norske samfunnet.

Foreldrenes eller andre omsorgspersoners eventuelle mangel på samarbeid i forhold til å muliggjøre retur, avklare identitet mv., samt innvandrings- og allmennpreventive hensyn kan tale imot at det innvilges tillatelse. Det vil til sist bero på en konkret helhetsvurdering hvorvidt slik tillatelse skal gis.

Gjennom en lovendring senkes samtidig terskelen for omgjøring av Utlendingsnemnda (UNE)s vedtak, slik at det igjen blir tilstrekkelig for omgjøring at det foreligger sterke menneskelige hensyn. Denne endringen vil også kunne komme barn til gode.

Departementet instruerte 31. august 2006 Utlendingsdirektoratet (UDI) og UNE om å stanse behandlingen av saker som involverer barn som vil kunne bli omfattet av forskriftsendringen, og som fortsatt oppholder seg i Norge. Berostillelsen ble begrenset til saker som involverer barn med en viss oppholdstid, og grensen ble satt til tre år for å være sikker på at man var innenfor Stortingets intensjon.

UDI og UNE vil nå gjenoppta behandlingen av alle sakene som ble stilt bero i påvente av regelendringen. - Alle de som har fått saken sin stilt i bero, kan imidlertid ikke vente å få oppholdstillatelse som følge av lov- og forskriftsendringene, sier arbeids- og inkluderingsministeren.

Forskrift om endringer i utlendingsforskriften
Rundskriv om ikraftsetting av forskrift om endringer i utlendingsforskriften