Historisk arkiv

Null-toleranse for diskriminerende handlinger – regjeringen vil undersøke påstander

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Arbeids- og inkluderingsdepartementet

– Regjeringen tar de siste dagers påstander om diskriminering fra myndighetspersoner svært alvorlig. Alle mennesker, uavhengig av kjønn, alder, hudfarge og etnisitet har krav på likeverdig behandling og skal møtes med respekt og verdighet i situasjoner når de er hjelptrengende. Som statsråd for mange ulike grupper, ligger dette meg nært på hjertet, sier Bjarne Håkon Hanssen.

– Regjeringen tar de siste dagers påstander om diskriminering fra myndighetspersoner svært alvorlig. Alle mennesker, uavhengig av kjønn, alder, hudfarge og etnisitet har krav på likeverdig behandling og skal møtes med respekt og verdighet i  situasjoner når de er hjelptrengende. Som statsråd for mange ulike grupper, ligger dette meg nært på hjertet, sier Bjarne Håkon Hanssen.

– Uansett hudfarge, om folk er funksjonshemmede, fattige, eller sårbare av en eller annen grunn – alle rammes av respektløse og ondsinnede utsagn og handlinger. Det skal være null-toleranse for denne type handlinger. Vi vet at mange med innvandrerbakgrunn føler seg diskriminert i sitt møte med myndighetene. Jeg har mange ganger møtt folk som forteller historier om slengbemerkninger, sårende ytringer, handlinger og krenkende utsagn. Derfor tar jeg disse tilbakemeldingene med det største alvor. Inntrykket underbygges i en rapport som IMDi har fått utarbeidet om minoritetsperspektivet i offentlig sektor. Rapporten viser blant annet at det er lite kunnskap om innvandrerbefolkningen. Dette betyr at vi må intensivere arbeidet med å øke toleranse og bekjempe diskriminering i alle ledd i forvaltningen, sier statsråd Bjarne Håkon Hanssen.

– Jeg støtter forslaget fra likestillings- og diskrimineringsombudet om å undersøke nærmere hvordan den faktiske situasjonen når det gjelder diskriminering fra myndighetspersoner er. Måten dette vil skje på vil jeg presentere innen kort tid. Indirekte diskriminering er ofte vanskeligst å bekjempe og bevise, særlig fordi den kan være ubevisst eller ikke tiltenkt. Det er derfor viktig at personer som opplever seg diskriminert i møte med det offentlige tas på alvor. Fordommer og stereotype forestillinger om enkelte grupper i befolkningen må bekjempes, sier Hanssen.