Historisk arkiv

Den sterke lederlønnsveksten fortsetter

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Arbeids- og inkluderingsdepartementet

– Jeg registrerer med bekymring og undring at det også i 2006 har vært en formidabel lederlønnsøkning. Jeg frykter at de siste tallene kan gi uheldige signaler inn i lønnsoppgjøret som nå har startet opp, men håper at partene er seg sitt ansvar bevisst og ikke lar seg påvirke av uansvarlig lederlønnsutvikling, sier statsråd Bjarne Håkon Hanssen.

Tall fra Statistisk sentralbyrå (SSB) viser at lønnen for toppledere i de største foretakene har økt med over 20 prosent eller nesten 300 000 kroner.

Regjeringen har gjennomført en del tiltak mot den sterke lederlønnsutviklingen. Det gjelder endringer i allmennaksjeloven og at statens representanter skal gå i mot opsjoner i selskaper der staten har eierandeler.

– Disse tiltakene er nylig satt i verk og har dessverre ikke kunnet påvirke lederlønnstallene for 2006. Tallene fra SSB og rapporten fra Agderforskning om lederlønn bekrefter behovet for en gjennomgang av lederlønnsutviklingen. Arbeids- og inkluderingsdepartementet vil innkalle partene til en konferanse om lederlønnsutviklingen, avslutter statsråd Bjarne Håkon Hanssen.

Lederlønnsstatistikk fra Statistisk sentralbyrå 
Lederlønnsutviklingen i Norge 1996-2005 - rapport fra Agderforskning (pdf)