Historisk arkiv

Fra to til én yrkesskadeordning

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Arbeids- og inkluderingsdepartementet

– Høringen om en ny yrkesskadeordning viser at det er grunnlag for å arbeide videre med forslaget om å erstatte dagens to yrkesskadeordninger med én felles ordning og med en uavhengig arbeidsskadeenhet i statlig regi, sier arbeids- og inkluderingsminister Bjarne Håkon Hanssen.

I dag gis økonomisk kompensasjon ved yrkesskade og yrkessykdommer dels gjennom folketrygden og dels gjennom lov om yrkesskadeforsikring. Et slikt system innebærer en del ulemper, blant annet dobbeltbehandling og unødvendig bruk av knappe medisinske og juridiske ressurser. Dessuten kan en yrkesskadd person få forskjellige avgjørelser fra arbeids- og velferdsetaten og forsikringsselskapene i samme sak. Dette er vanskelig å forklare og forsvare.

 Høringen viser at alle er enige om at dagens system ikke fungerer tilfredsstillende. Et klart flertall støtter departementets forslag. Flere peker imidlertid på viktige utfordringer med en ny ordning, særlig forholdet mellom forsikringsselskapene og en arbeidsskadeenhet.

 Regjeringen vil arbeide videre med å utdype forslaget til ny arbeidsskadeordning, og tar sikte på å sende dette på ny høring høsten 2008. Høringsinstansenes nyttige og viktige innspill vil bli tatt med i den nærmere utformingen av en ny ordning. Regjeringen tar sikte på å legge fram lovforslag om arbeidsskader våren 2009.

 Flere av høringsinstansene har også reist spørsmål om dagens yrkesskaderegelverk i tilstrekkelig grad fanger opp sykdommer som klart skyldes forhold på arbeidsplassen. Regjeringen mener at det er gode grunner for en grundig og bred gjennomgang av denne problemstillingen, og tar derfor sikte på i løpet av kort tid å nedsette et medisinsk ekspertutvalg for å bidra til et godt beslutningsgrunnlag.

– I tilknytning til det videre arbeidet med ny arbeidsskadeordning, vil det også bli foreslått å gjøre det enklere å få godkjent skader ved løft av person som yrkesskade. Erfaringen viser at løft av personer medfører særlig stor risiko for skader. Vi har fått signaler om at dagens regelverk kan oppleves som urimelig, eksempelvis der helsepersonell får skadet ryggen i forbindelse med løft av eldre, syke og funksjonshemmede, uten å få skaden godkjent som yrkesskade. Dette har vi bestemt å gjøre noe med i forbindelse med lovarbeidet om ny arbeidsskadeordning, sier Bjarne Håkon Hanssen.