Historisk arkiv

Sluttrapport om tannhelsepersonell og kvikksølv

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Arbeids- og inkluderingsdepartementet

Sluttrapport fra forskningsprosjektet om mulige helseskader blant tannhelsepersonell som arbeidet med kvikksølv viser ingen signifikante forskjeller mellom tannhelsepersonell som har vært høyt eksponert for kvikksølv og de som har vært lavt eksponert.

- Det er positivt at man ikke finner alvorlige skader blant tidligere tannhelsepersonell som nå er blitt undersøkt, sier arbeids- og inkluderingsminister Bjarne Håkon Hanssen. Det kan likevel legges til grunn at kvikksølveksponering kan ha ført til senskader hos enkelte som tidligere har arbeidet som tannhelsepersonell, og det er svært viktig at de som har fått slike helseskader får de rettighetene de har krav på, sier statsråden.

St. Olavs Hospital og NTNU har etter bestilling fra Arbeids- og inkluderingsdepartementet gjennomført et forskningsprosjekt om mulige helseeffekter av kvikksølveksponering blant tidligere tannhelsepersonell. En delrapport som ble lagt frem i februar, viste at enkelte tannhelsepersonell som har blitt eksponert for kvikksølv i arbeidet, kan ha fått kognitive senskader i form av bl.a. konsentrasjons- og hukommelsesvansker.

Del 2 av dette prosjektet har bestått av arbeidsmedisinske utredninger og nevropsykologiske undersøkelser av et utvalg av prosjektdeltagerne. Det er ikke påvist noen signifikante forskjeller i kognitive funksjoner mellom tannhelsesekretærer som rapporterer at de har vært høyt eksponert for kvikksølv og de som har vært lavt eksponert.

Tidligere tannhelsepersonell som mener at de kan være skadet etter arbeid med kvikksølv må få en helhetlig og god oppfølging i alle ledd i helsevesenet og i Arbeids- og velferdsetaten.

Arbeids- og inkluderingsministeren har invitert de mest berørte partene til et møte 15. november for å diskutere den videre oppfølging av saken.

Les rapporten:
Eksponering for kvikksølv hos tannhelsepersonell og forekomst av mulige seneffekter