Historisk arkiv

Bedrer rettssikkerheten for sosialhjelpsmottakere

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Arbeids- og inkluderingsdepartementet

Regjeringen foreslår å innføre statlig tilsyn med kommunenes praktisering av økonomisk stønad og kvalifiseringsprogram. – Dette vil styrke rettssikkerheten til personer som trenger sosialhjelp eller kvalifiseringsprogram, sier statsråd Bjarne Håkon Hanssen.

Regjeringen foreslår å innføre statlig tilsyn med kommunenes praktisering av økonomisk stønad og kvalifiseringsprogram.
– Dette vil styrke rettssikkerheten til personer som trenger sosialhjelp eller kvalifiseringsprogram, sier statsråd Bjarne Håkon Hanssen.

Regjeringen arbeider nå med et lovutkast som sendes på høring til høsten.

Fylkesmannen fører i dag tilsyn med kommunenes tildeling av sosiale tjenester som hjemmehjelp, støttekontakt mv. Tilsynet omfatter ikke tildeling av stønad til livsopphold (sosialhjelp) og kvalifiseringsprogram med tilhørende stønad.

Klageordning og tilsyn er viktige rettsikkerhetsgarantier for brukerne. Regjeringen foreslår nå at begge ordningene også skal gjelde for mottakere av sosialhjelp. Mens klageordningen skal sikre overprøving og riktige vedtak i enkeltsaker (saker som påklages), skal tilsyn ivareta rettsikkerheten for alle som søker kommunen om hjelp.

– Tilsynet skal bl.a. undersøke om kommunen sikrer tilgjengelighet til ordningen, om det opplyses om klageretten og om sosialtjenesteloven praktiseres slik den skal. I det siste ligger blant annet kontroll med om kommunen i praksis foretar et konkret og individuelt skjønn ved utmåling av stønad, sier Hanssen.

Lovutkastet, som sendes på høring i august/september, vil også omfatte forslag om å innføre lovfestet plikt til internkontroll for kommunen på de samme forvaltningsområdene. Departementet vil så gå gjennom høringsinstansenes synspunkter. Deretter blir det fremmet et lovforslag for Stortinget, der siktemålet er at forslagene kan behandles våren 2009 og tre i kraft 1. juli 2009.