Historisk arkiv

Kamp mot svart arbeid viktig for å bekjempe illegal innvandring

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Arbeids- og inkluderingsdepartementet

Antallet illegale innvandrere i Norge kan være 18.000 personer. – Sammen med et effektivt returarbeid er kampen mot svart arbeid sentral for å forebygge og hindre illegal innvandring, sier statssekretær Libe Rieber-Mohn.

Antallet illegale innvandrere i Norge kan være 18.000 personer. Dette kommer fram i forskningsrapporter fra SSB og Fafo. – Sammen med et effektivt returarbeid er kampen mot svart arbeid sentral for å forebygge og hindre illegal innvandring, sier statssekretær Libe Rieber-Mohn.

Regjeringen ønsker å styrke arbeidet med å utvikle mer effektive tiltak, både for å forebygge og hindre illegal innvandring.

– Rapportene fra SSB og Fafo viser hvor vanskelig det er å kartlegge art og omfang av illegal innvandring i Norge. Dette er kunnskap vi har etterspurt for å kunne målrette tiltak.  En viktig grunn til at illegale innvandrere klarer å fortsette livet i Norge, er at det finnes et marked for svart arbeid. Slik bidrar både privatpersoner og arbeidsgivere til at illegale innvandrere blir værende i Norge framfor å reise tilbake til hjemlandet, sier statssekretæren.

Hun trekker fram handlingsplanen mot sosial dumping som viktig for å sikre at alle som jobber i Norge har skikkelige lønns- og arbeidsvilkår. Styrking av Arbeidstilsynet og krav om id-kort i bygge- og anleggsbransjen bidrar til økt seriøsitet og motvirker utviklingen av et svart arbeidsmarked.

I et åpent samfunn som Norge vil det alltid kunne være personer som oppholder seg ulovlig. Omfang av illegal innvandring i Norge er mindre enn i andre europeiske land. I EU er anslaget 8 millioner.

– At noen lever på denne måten i Norge, er uheldig både for den enkelte og samfunnet. Tilslutningen til at vi skal hjelpe flyktninger kan bli svekket dersom de som ikke trenger beskyttelse likevel blir værende i landet.  De som er her ulovlig vil lett kunne bli utnyttet og må ofte leve under uverdige forhold, sier statssekretær Libe Rieber-Mohn.