Historisk arkiv

Lovendringer kan bidra til økt deltakelse ved sametingsvalget

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Arbeids- og inkluderingsdepartementet

Endringer i sameloven vedrørende sametingets valgordning er i dag vedtatt i statsråd. – Målsettingen med lovendringene er å sikre større legitimitet og status for Sametinget, og gjennom dette bidra til økt deltakelse ved sametingsvalget, sier arbeids- og inkluderingsminister Dag Terje Andersen.

I samme statsråd er endringer i forskrift for sametingsvalget, som har betydning for nominasjonsprosessene, fastsatt.

– Lovendringene vil gjøre at mandatfordelingen i Sametinget samsvarer bedre med de avgitte stemmene, sier arbeids- og inkluderingsminister Dag Terje Andersen.


Tallet på valgkretser ved Sametingsvalget foreslås redusert fra 13 til 7.

– Revisjon av Sametingets egen valgordning er en sak hvor det er naturlig og hensiktsmessig at Sametinget har betydelig innflytelse. Vi har derfor lagt avgjørende vekt på Sametingets syn, fortsetter statsråden. 

Bakgrunn

Lagtingets vedtak er likelydende med forslaget regjeringen fremmet i odelstingsproposisjonen (Ot. prp. nr. 43 (2007-2008). Endringsforslagene omfatter blant annet valgkretsinndelingen og mandatfordelingen. Tallet på valgkretser ved Sametingsvalget foreslås redusert til 7, fra 13 i dag. Revisjonen gjør at behovet for ordningen med utjevningsmandater faller bort, og ordningen er fjernet. Sametinget vil således igjen ha 39 mandater. Lovendringene vil bli gjennomført med virkning for sametingsvalget i 2009.

Lovendringene forutsetter ytterligere endringer i forskriften om valg til Sametinget. Departementet tar sikte på en gjennomgåelse av forskriften 2. halvår 2008, men enkelte forskriftsendringer må fastsettes allerede nå, før nominasjonsprosessene begynner. Forskriftsendringene som er fastsatt i dag var på høring sammen med lovendringene.

Lov- og forskriftsendringene bygger på en rapport fra et faglig ekspertutvalg som er nedsatt av Sametinget, i forståelse med departementet. Sametinget er konsultert i arbeidet med regjeringens lov- og forskriftsforslag og vil bli konsultert i det påfølgende forskriftsarbeidet.