Historisk arkiv

Regjeringen rydder opp i vikarbyråbransjen

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Arbeids- og inkluderingsdepartementet

Regjeringen fastsetter onsdag 4. juni en ny obligatorisk melde- og registreringsordning for vikarbyråer, som trer i kraft høsten 2008.

– Dette er et viktig tiltak for å stoppe den ukontrollerte veksten i useriøse vikarbyråer. Med forskriften får vi på plass et regelverk som blir et nyttig verktøy for å hindre sosial dumping og useriøsitet i utleiebransjen, sier arbeids- og inkluderingsminister Bjarne Håkon Hanssen.

Fra høsten av blir det forbudt for bedrifter å bruke vikarbyråer som ikke er lovlig registrert etter ordningen i Arbeidstilsynets register. Da skal også vikarbyråer som skal drive i Norge, enten de er norske eller utenlandske, ha en fast representant i landet med juridiske fullmakter.

Den faste stedlige representanten skal blant annet ha fullmakt til å motta stevninger, krav om tariffavtale og andre myndighetshandlinger som konkursvarsel og konkursbegjæring, på vegne av foretaket.

– Samlet sett får vi nå en god og effektiv ordning som vil bidra til økt seriøsitet i utleiebransjen, samt alle bransjer som leier inn fra vikarbyrå. Arbeidet mot sosial dumping har betydning både for arbeidstakere fra utlandet, men også for de generelle lønns- og arbeidsvilkårene i Norge, sier statsråden.

Ordningen innebærer at vikarbyråer må sende melding til Arbeidstilsynet og registreres i et offentlig register. Det innføres klare krav som vil bedre seriøsiteten i bransjen – krav til organisering, økonomi og til at virksomhetene er lovlig registrert hos skatteetaten. 

Forskriften er en oppfølging Soria Moria-erklæringen og regjeringens handlingsplan mot sosial dumping.

Forskrift om bemanningsforetak