Historisk arkiv

Viktig grep for å redusere sykefraværet

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Arbeids- og inkluderingsdepartementet

Fra og med 1. september vil pasienter på alle landets legekontorer bli møtt av en ny sykmeldingsblankett. – Målet er å redusere sykefraværet ved å styrke kommunikasjonen mellom lege og arbeidsgiver, sier arbeids- og inkluderingsminister Dag Terje Andersen.

Blanketten introduserer ”avventende sykemelding”, der legen kan anbefale tilrettelegging av arbeidet for å unngå sykmelding. 

Det er allerede gjennomført forsøk med avventende sykemelding i Sogn og Fjordane.. Erfaringene fra denne forsøksordingen er gode. Blant arbeidstakerne som deltok i forsøket var ni av ti i aktivitet i forsøksperioden.  80 prosent av arbeidstakerne som deltok opplevde dette som en positiv erfaring og 95 prosent av arbeidsgiverne fant måter å tilrettelegge arbeidet på.

– I Norge er det til enhver tid ca. 120 000 sykmeldte. Jeg tror derfor både arbeidsgivere, arbeidstakere og fastleger vil oppleve endringen som positiv, og jeg har tro på at dette vil være med på å redusere sykefraværet. De gode erfaringene fra Sogn og Fjordane gjør at forsøksprosjektet nå konverteres til et permanent, nasjonalt system, sier statsråden.

Formålet med endringen er todelt. Den nye sykmeldingsblanketten gjør det mulig for legen å skrive en ”avventende sykmelding” når det ikke er noe medisinsk i veien for å være i jobb på tross av helseplager. En avventende sykmelding er aktuelt i arbeidsgiverperioden, og er et alternativ til sykmelding. Arbeidstaker tar blanketten med til arbeidsgiver, og sammen forsøker de å finne en løsning slik at sykemelding kan unngås. Blanketten bedrer også dialogen mellom lege og arbeidsgiver ved at den, via arbeidstaker, åpner for en toveiskommunikasjon i hele sykemeldingsperioden. 

Den nye sykemeldingsblanketten er en del av ”Raskere tilbake”-satsingen som skal få sykemeldte arbeidstakere raskere tilbake i jobb.