Historisk arkiv

Arbeidsmiljøloven er fleksibel – følger utviklingen

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Arbeids- og inkluderingsdepartementet

– Arbeidsmiljøloven inneholder stor grad av mulighet for fleksibilitet for å kunne håndtere ekstraordinære situasjoner. Den kan også benyttes i situasjoner med stort sykefravær, for eksempel ved en pandemi. Men vi holder løpende kontakt med partene for å følge situasjonen i arbeidsmarkedet, sier arbeids- og inkluderingsminister Dag Terje Andersen.

Statsråden svarte i dag på henvendelsen fra arbeidsgiverorganisasjonenes om arbeidstidsbestemmelsene og virkningen av en pandemi.

–Arbeidsmiljøloven er fleksibel og gir gode muligheter for å håndtere ekstraordinære situasjoner. Man kan arbeide overtid eller ekstravakter, og partene kan avtale unntak fra arbeidsmiljøloven, både lokalt og sentralt, på en rekke områder. Det vil vanligvis være partene selv i den enkelte virksomhet som er best skikket til å gjøre det som er nødvendig for å avhjelpe de problemer som kan oppstå. Dessuten har de sentrale parter anledning til å avtale omfattende unntak fra bestemmelsene i arbeidsmiljølovens arbeidstidskapittel, sier Dag Terje Andersen.

Han understreker at myndighetene følger utviklingen i spredningen av den nye influensa A (H1N1) nøye. Helse- og omsorgsdepartementet er ansvarlig for beredskap, planer og koordinering knyttet til ny influensa A. Planer for å sikre nødvendig tilgang på arbeidskraft også i en situasjon med et større utbrudd av svineinfluensa inngår som en naturlig del av beredskapen. 

–I den sammenheng vil jeg vise til at enkelte arbeidstakerorganisasjoner i media allerede har signalisert at de er rede til å ta sin del av ansvaret i en prekær situasjon. Dette er positivt og jeg vil oppfordre partene til å utvise fleksibilitet hvis det skulle oppstå ekstraordinære situasjoner, sier statsråden.

–Som nevnt følger regjeringen utviklingen av influensaen nøye og planlegger også for en situasjon med svært høyt sykefravær, som partene også er opptatt av. I den grad det skulle være behøv for løsninger som ikke lar seg finne innenfor dagens fleksible regelverk, imøteser jeg gjerne konkrete innspill fra arbeidslivets parter i fellesskap. Jeg vil ha løpende kontakt med partene, slik at vi raskt kan drøfte løsninger på problemer som måtte oppstå, sier arbeids- og inkluderingsministeren.